Комшић: Косово је за мене независна држава, али сумњам да ће Додик дати да га БиХ призна

СУМЊА ДА ЋЕ ЗБОГ ЊЕГОВОГ ИЗБОРА ДОЋИ ДО ДУЖЕ УСТАВНЕ И ПОЛИТИЧКЕ КРИЗЕ

* Противи се и било каквом кориговању граница БиХ или раземни територије (са Србијом)

___________________________________________________________________________

          ИЗАБРАНИ члан Председништва БиХ из редова хрватског народа Жељко Комшић изјавио је данас да је за њега Косово независна држава, али да је са Милорадом Додиком у Председништву мало вјероватно да БиХ промени одлуку о Косову.

         "Немам дилему да је Косово независна држава. Одмах да знате да је то моје мишљење... Рекао сам да је Косово независна држава и да би БиХ било паметно да то уради, али са Милорадом Додиком у Председништву ја чисто сумњам да ћемо доћи до те одлуке, али не кријем свој став", рекао је Комшић.

         Додаје да жели да се односи Србије и Косова реше на начин да су то односи две суседне и пријатељске државе.

         Када је реч о ситуацију у БиХ, он сматра да није на помолу дуготрајна уставна и политичка криза како многи предвиђају.

         "Мислим да није, барем ја не видим никакав разлог за њу, ни институционални ни политички, осим ако неко жели заиста да изазива ту кризу. Али, онда то питање треба упутити ономе ко то жели. Резултати избора су такви какви су", рекао је он.

         Подсећа да је већ два пута био члан Председништва и да је са Небојшом Радмановићем, из Додикове странке, "солидно сарађивао".

         "Како ће се Милорад Додик понашати не знам, али му је паметније да се понаша рационално, јер у Председништву је начин доношења одлука такав да ако се крене са блокадама и провоцирањем обично вам се то обије о главу на начин да онда не можете добити оно до чега је вама стало", рекао је Комшић.

         Према његовим речима, границе БиХ не треба мењати, дирати и размењивати територије јер се тиме ствара опасан преседан.

         "Границе БиХ су утврђене, оне се знају и потврђене су и налогом тзв. Бадинтерове комисије и мислим да једноставно БиХ мора инсистирати на непромењивости тих граница", навео је Комшић, а упитан да ли се такав став односи и на Србију и Косово рекао је да “не може да говори у име Србије и Косова".

         (Танјуг)

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари