Комшић: Ако Додик одбије АНП – ја нећу гласати да Тегелтија буде мандатар

„МЕДИЈАТОРИ ИЗ МЕЂУНАРОДНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ РАДЕ НА ПРИБЛИЖАВАЊУ СТАВОВА МЕЂУ СТРАНАМА У БиХ“      

* „Додик има следеће могућности: да прихвати АНП, да потпуно одбије АНП или да прихвати АНП и предложи евентуалне измене које су према његовом мишљењу оправдане, па да се онда сви о томе изјаснимо

         * Бакир ИЗЕТБЕГОВИЋ: Редуковани АНП, који је прихватљив за НАТО штаб у Бриселу, једина је реална опција

________________________________________________________________________

        ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ  Председништва БиХ Жељко Комшић изјавио је данас да српски члан Председништва Милорад Додик има три опције за решење кризе у вези с Годишњим националним програмом (АНП).

        Комшић је рекао да неће подржати именовање мандатара за састав Савета министара БиХ (Зорана Тегелтију из СНСД-а), ако Додик одбије све опције.

        „Додик има следеће могућности: да прихвати АНП, да потпуно одбије АНП или да прихвати АНП и предложи евентуалне измене које су према његовом мишљењу оправдане, па да се онда сви о томе изјаснимо", казао је председавајући Председништва БиХ за сарајевски портал Klix.ba.

        Према његовим речима, то је логична и уобичајена процедура.

        „Од његовог става о АНП-у зависиће и моје гласање о мандатару. Ако он одбије АНП, ја не могу гласати за мандатара који није спреман да испуњава раније одлуке Председништва БиХ и да не поштује одредбе Закона о одбрани БиХ", истакао је Комшић.

        Бошњачки члан Председништва БиХ Шефик Џаферовић изјавио је да се 20. августа, када су заказане две седнице Председништва БиХ, очекује постизање компромиса о садржају и АНП-а за сарадњу с НАТО-ом, али и о мандатару за Савет министара БиХ.

        „И једно и друго су законска обавеза и задиру у домен владавине права. Стога је обавеза свих да се понашају у складу с тим. Све ово се мора поштовати у целости. Није могућ парцијалан приступ у решавању наведених питања“, наглашава Џаферовић.

        Прво је заказана редовна седница Председништва БиХ, на којој би се требао разматрати АНП, а исти дан би требало да се одржи и ванредна седница на захтев српског члана Председништва БиХ Милорада Додика о мандатару за састав Савета министара БиХ.

        Лидер СДА Бакир Изетбеговић изјавио је данас да је „редуковани АНП, који је прихватљив за НАТО штаб у Бриселу једина реална опција, јер свим странама пружа могућност да постигну већину циљева које су истакли у вези са НАТО интеграцијским процесом".

        "Нама је битно направити корак који је у складу са Уставом, законом и раније донетим одлукама институција БиХ, не одустати од АНП-а. Српској страни је битно ускладити кретање БиХ, и интензитет сарадње са НАТО, са Србијом", нагласио је Изетбеговић.

        Према његовим речима, то двоје је могуће ускладити само кроз модификовани, односно редуковани АНП.

        "Битно је напоменути да Србија тренутно има интензивнију сарадњу са НАТО од БиХ", оценио је Изетбеговић.

        Он је навео да медијатори из међународне заједнице тренутно раде на приближавању ставова међу странама у БиХ.

        (Бета)  

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари