Команду над војском преузео Гадафијев син Саиф ал-Ислам

Сви су изгледи да ће се грађански рат у Либији наставити

Саиф ал-Ислам ал-Гадафи

  • Настављамо отпор. Ја сам у Либији, жив сам, слободан и ићи ћу до краја да се осветим,“ изјавио је Саиф ал-Ислам за сиријски тв-канал Ал-Рааи
  • Руска државна агенција РИА Новости пренела да је Саиф већ добио подршку низа племена која су остала лојална његовом оцу и да ће се стога рат у Либији наставити и потрајати можда и годинама
  • Објављен видео-снимак који показује држање Гадафијевог сина Муатасема пре ликвидације

        САИФ ал-Ислам ал-Гадафи, син Моамера Гадафија, изјавио је у телефонском разговору за сиријску телевизију Ал-Рааи да се отпор наставља до „потпуне освете“ за масовно убиство 90.000 Либијаца током осам месеци покушаја окупације, инвазије и непрекидног бомбардовања од стране европских и НАТО снага као о Катара и других арапских земаља.

        Он је потврдио да се још увек налази у Либији, да је жив и слободан, упркос лажним извештајима који говоре супротно, као и да се либијски отпор против окупације ове северноафричке земље наставља, земље која је била најбогатија у Африци и која је представљала најјачу одбрану овог континента.

        „Настављамо отпор. Ја сам у Либији, жив сам, слободан и ићи ћу до краја да се осветим,“ изјавио је Саиф ал-Ислам за сиријски канал. Изјаву су пренели и руски медији.

        Египатска сателитска Најл ТВ (Nile TV) је у четвртак 20. октобра објавила да је Саиф ал-Ислам успео да побегле из Сирта и нађе уточиште у пустињи.

        Према извештају руске агенција РИА новости, један неименовани вебсајт који подржава Гадафија је објавио изјаву у којој се каже да је Саиф ал-Ислам именован за наследника Либијског вође и да му је предата команда над војском која се бори против НАТО побуњеника.

        Штавише, руска државна агенција је пренела и информацију да је Саиф већ добио подршку низа племена која су остала лојална његовом оцу и да ће се стога рат у Либији наставити и потрајати можда и годинама.

        Иста сиријска телевизија је емитовала и видео-снимак на коме се види како побуњеници пре ликвидације муче Саифовог заробљеног брата Муатасема.

        На том снимку, Муатасем је у белом сакоу, седи на душеку баченом на под, пуши, пије воду и салветом брише окрвављени нос.

        «Пиј воду и подигни главу. Прошли су дани наслађивања. Алах је велики и хвала му што си ти заиста Муатасем Гадафи», добацивао је један од побуњеника.

        Муатасемове речи нису сасвим разговетне, али је спикер сиријске телевизије био уверен да је мучитеља питао за име. У сваком случају, овај му је узвратио: «Сазнаћеш ускоро, псу!»   

        На Муатасемовом лицу – бар на показаним кадровима – није било страха.

        Има индиција да је Муатасем убијен заједно са оцем и да су обојицу жестоко мучили.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари