Клеопатра није изабрала ујед кобре, већ коктел кукуте, морфијума и једића!

ЕКИПА НЕМАЧКИХ НАУЧНИКА

НА ЧЕЛУ СА ПРОФЕСОРОМ ШЕФЕРОМ ТВРДИ

         НЕМАЧКИ научници су демантовали верзију да је египатска царица Клеопатра VII умрла од угриза отровне кобре.

         Група научника под руководством професора историје Кристофера Шефера тврди да је царица извршила самоубиство узевши коктел морфијума, кукуте и једића, мешавину која изазива безболну смрт након неколико часова.

         Раније се веровало да је Клеопатра намерно дозволила да је угризе кобра. Професор Шефер и његови сарадници, међутим, одбацују ову верзију и зато што су уверени да би се царица, која је била позната по својој лепоти, тешко изложила тако болној смрти у којој би њено тело још било унакажено ружним флекама.

         „За разлику од отрова кобре, смеса кукуте, морфијума и једића - тврди Шефер - изазива смрт у року од неколико сати без болова и без промене изгледа. Царица Клеопатра је била славна и позната по својој лепоти, а мало је вероватно да би себе избором кобре осудила на дугу агонију која би при том унаказила њену спољашњост”.

         На основу докумената Клеопатра је желела да и након смрти остане лепа - да би сачувала мит о себи.

         Шефер и његови истраживачи су, иначе, користили архивске документе из Клеопатриног времена, на основу којих је утврђено да се Клеопатра родила 69. године пре наше ере а умрла 12. августа 30. године до наше ере. То су документи из античких извора, а у ствари су записи египатских лекара.

         После детаљних консултација са серпентолозима - стручњацима за змије, Шефер и његове колеге су закључили да угриз кобре није узрок смрти знамените Египћанке. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари