Кина прихватила да са Тајваном потпише мировни споразум

НА ПОМОЛУ ЗНАЧАЈНА ПРОМЕНА НА ДАЛЕКОМ ИСТОКУ

  • Идеју изнео 17. октобра председник Тајвана и изразио наду да мировни споразум може бити потписан у наредних десет година. Одмах се, међутим, оградио, рекавиши: «под условом да тај споразум на референдуму подрже грађани Тајвана»
  • Ставити тачку на непријатељске односе између две обале Тајванског мореуза, уз потписивање мировног споразума, то одговара интересима целе кинеске нације, изјавио функционер Државног савета Кине задужен за „послове Тајвана“, Јан И

        КИНА је прихватила иницијативу Тајвана да две кинеске државе потпишу мировни споразум.

        Иницијатива је потекла од председника Тајвана Ма Инђуа, а функционер Државног савета Кине задужен за „послове Тајвана“, Јан И, изјавио је:

        „Ставити тачку на непријатељске односе између две обале Тајванског мореуза, уз потписивање мировног споразума, то одговара интересима целе кинеске нације. То је и жеља сународника и рођака на обе обале. То је наша вишегодишња позиција и неизбежна перспектива процеса мирног развоја односа између острва и кинеског континента“.

        Инђао је своју идеју изнео 17. октобра и изразио наду да мировни споразум може бити потписан у наредних десет година. Одмах се, међутим, оградио, рекавиши: «под условом да тај споразум на референдуму подрже грађани Тајвана».

        Мировни споразум би ставио формалну тачку на грађански рат у Кини који се завршио 1949. победом комуниста на челу са Мао Цедуном и формирањем независне кинеске државе на Тајвану под патронатом Американаца.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари