Кастро знао да ће Кенеди бити убијен

КЊИГА „КАСТРОВЕ ТАЈНЕ: ЦИА И КУБАНСКА ОБАВЕШТАЈНА МАШИНА” РЕАНИМИРАЛА СТАРЕ ОПТУЖБЕ

  • Аутор књиге Брајан Лател, ранији шеф америчких обавештајаца у Латинској Америци, позивајући се на сведочење бившег блиског Кастровог сарадника Флорентина Аспилаге, изјавио: Не кажем да је Фидел Кастро наредио убиство, не кажем да је Освалд био под његовом контролом. Можда јесте, али ја то не тврдим
  • Право је питање: да ли је  Фидел желео да Кенеди умре? Да. Бојао се Кенедија. И знао је да Кенеди планира њега да убије - рекао је Лател за „Мајами Хералд“

        КУБАНСКИ лидер Фидел Кастро знао је да ће амерички председник Џон Ф. Кенеди бити убијен, тврди Брајан Лател, бивши шеф америчких обавештајаца у Латинској Америци, у својој новој књизи „Кастрове тајне: ЦИА и кубанска обавештајна машина”.

        Лател своје тврдње заснива на изјавама Флорентина Аспилаге који је био блиски Кастров сарадник и сарадник  кубанске обавештајне агенције ДГИ. Он је наводно, после бекства 1987. у Америку, агентима ЦИА рекао: „Кастро је знао. Знали су да ће Кенедија убити».

        Кобног дана, 22. новембра 1963., три сата пре убиства Кенедија у Даласу, Аспилага је тобоже добио наређење да слуша „сваки чак и најмањи детаљ из Тексаса”.

        Његово радно место је било у згради за комуникације близу Кастрове куће у Хавани и већину времена је проводио слушајући  радиосигнала ЦИА. Међутим, тог дана му је наређено да „прекине саве послове са ЦИА” и да се само концентрише на Тексас.

        Лател је написао да је Аспилага све ово испричао агентима ЦИА, али није објаснио због чега то никада није било објављено. Сада је ову причу поновно испричао за Лателову књигу.

        У књизи се тврди и да је Харви Ли Освалд покушавао да добије кубанску визу у амбасади у Мексику, али је одбијен, након чега је радницима конзулата обећао да ће убити Кенедија како би доказао да је прави револуционар. Лател тврди да је Кастро знао за Освалдове намере, али није ништа урадио да га спричи.

        - Не кажем да је Фидел Кастро наредио убиство, не кажем да је Освалд био под његовом контролом. Можда јесте, али ја то не тврдим, јер за то нисам нашао доказе. Право је питање: да ли је  Фидел желео да Кенеди умре? Да. Бојао се Кенедија. И знао је да Кенеди планира њега да убије - рекао је Лател за „Мајами Хералд“.

        Његова би књига могла подгрејати нагађања која трају већ пола века о томе да је за Кенедијево убиство одговоран кубански режим.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари