Ји: Јачамо земље Западног Балкана у борби против лошег утицаја - било Русије или неких других земаља

КАКО СМО СРЕЋНИ: ВОЛЕ НАС ОВИ ШТО СУ НАС РАЗАРАЛИ БОМБАМА

И РАКЕТАМА И ОТЕЛИ НАМ КОСОВО И МЕТОХИЈУ

Хојт Брајан Ји

  • Заменик помоћника државног секретара САД за Европу и Евроазију рекао Гласу Америке да би сваку демократију требало да забрине руско мешање у Црној Гори: „Ако Русија жели, а то докази показују, не само да се меша у изборе, већ и да руши демократски изабрану владу земље која је недавно постала чланица NATO, онда и друге државе на Балкану треба да буду опрезне“
  • ФАКТИ: Овај косооки у једном је у праву: сви на Балкану треба да буду опрезни. Управо он је недавно онемогућио да власт у Скопљу формира Никола Груевски чија је партија била стварни победник македонских парламентарних избора. Под његовом диригентском палицом се слаби Република Српска. А све индиције упућују на закључак да су лажни државни удар у Црној Гори изрежирале тајне службе Велике Британије и Сједињених Држава. Опрез је заиста преко потребан!

        ВИСОКИ званичник Стејт департмана Хојт Брајан Ји изјавио је да САД не желе да преувеличавају ширење руског утицаја у региону Западног Балкана, али да ће остати опрезне и снажно ангажоване у том региону.

        „Предузимамо кораке да ојачамо земље Западног Балкана у борби против лошег утицаја - било руског или неких других земаља. Желимо да будемо сигурни да ни Русији нити било ком другом актеру неће бити лако да утиче на спољну или унутрашњу политику на Балкану“, рекао је Ји у интервјуу за Глас Америке.

        Заменик помоћника државног секретара за Европу и Евроазију рекао је да би „сваку демократију требало да забрине руско мешање у Црној Гори“.

        „Ако Русија жели, а то докази показују, не само да се меша у изборе, већ и да руши демократски изабрану владу земље која је недавно постала чланица NATO, онда и друге државе на Балкану треба да буду опрезне“, рекао је Ји говорећи о суђењу организаторима покушаја државног удара у Црној Гори, од којих су поједини Руси, који су наводно планирали да убију премијера Мила Ђукановића и спрече Црну Гору да се приклони Западу.

        Ји сматра да су недавни састанак председника Србије Александра Вучића са потпредседником САД Мајком Пенсом, као и предстојећа посета Пенса Црној Гори потврда посвећености нове администрације том региону.

        Он ипак додаје да су демократије на Западном Балкану и даље крхке.

        „Треба им наша подршка и то нам је јасно... Трудимо се да то обезбедимо, али нам је неопходна политичка воља друге стране, да се одупре корупцији, да се фокусира на решавање, а не на политизацију проблема. Ако је партнерство искрено са обе стране, онда верујем да може и да успе“, рекао је.

        Ји сматра и да лидери на Балкану, који су спремни да спроведу реформе у циљу европских интеграција, могу да онемогуће утицаје са стране и ојачају позиције својих земаља како би слободније одлучивале о својој судбини.

        Амерички дипломата рекао је још да су САД у неким питањима као што је борба против тероризма сагласне са Русијом и наставиће блиско да сарађују.

        „Али, тамо где Русија и САД немају исти интерес, САД ће, као што су већ рекли и државни секретар Тилерсон и потпредседник Пенс, бранити интересе и вредности које заступају заједно са својим савезницима. То је оно што чинимо“, додао је Ји.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари