Израелски посланик Владимир Белиак: НДХ је имала и законе који су били геноцидни

 УСТАШКИ РЕЖИМ ЈЕ БРИЖЉИВО ОДАБРАО МЕСТО ЗА СВОЈ СИСТЕМ КОНЦЛОГОРА

* Министар здравља Израела  Јули ЕДЕЛШТАЈН: „Никада више, истакао је он, не сме се поновити оно што се десило у Независној Држави Хрватској у Другом светском рату

____________________________________________________

       ПОСЛАНИК у израелском Кнесету Владимир Белиак изјавио је данас у Доњој Градини да је систем јасеновачких логора био фабрика смрти и да је усташка власт имала законе који су били геноцидни.

       Он је истакао да не смeју бити заборављене жртве јасеновачког система логора које су мучки и зверски убиле усташе у Другом светском рату.

       Белиак је подсетио да је усташка власт била типична фашистичка организација.

       „Сећање на зверски убијене Србе, Роме и Јевреје је гаранција да жртве неће бити заборављене", рекао је Белиак у Спомен-подручју Доња Градина гдје су данас положени венци за више од 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја који су мучки убијени у јасеновачком систему хрватских концентрационих логора.

       Министар здравља Израела Јули Еделштајн рекао је да не смију бити заборављени Срби, Јевреји и Роми који су мучки убијани у Доњој Градини и у систему логора Јасеновац.

       „Чињеница је да је усташки режим пажљиво изабрао овај систем логора јер људи из њих нису могли да побјегну. Сви заједно морамо чувати сећање на наше најмилије", рекао је Еделштајн.

       Никада више, истакао је он, не сме се поновити оно што се десило у Независној Држави Хрватској у Другом светском рату.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари