Изетбеговић: Приступ БиХ отвореном мору није против интереса ниједног ентитета

ПОЗВАО „ПРЕДСТАВНИКЕ  СНСД“ ДА  НЕ ОПСТРУИШУ РАД ПАРЛАМЕНТАРНЕ СКУПШТИНЕ БиХ

 * „Србија никада институцијама БиХ није доставила званичан предлог за демаркацију границе, тако да се нема ни шта прихватити или одбити, па је нејасно који то предлог из Србије подржава Додик. Позивам га да предочи тај документ

* ФАКТИ: Није важно да ли је Алијин си у праву кад оптужује СНСД да блокира конституисање парламента БиХ. Важно је што је Бакир са својима коначно почео да се чеше. Што је почео да схвата да се прерачунао што је веровао да је само Алах Бошњацима дао опструкцију (формирања Савета министара БиХ) као политичко оружје... Додику за контрирање није потребна помоћ са небеса...

___________________________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК Странке демократске акције (СДА) Бакир Изетбеговић данас је поново позвао представнике Савеза независних социјалдемократа (СНСД) да престану са опструкцијама рада Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине те истакао да неусвајање бројних закона и докумената, које је у процедуру послао Савет министара БиХ, наноси огромну штету БиХ, грађанима, економији и интеграцијским процесима.

         Након седнице Председништва СДА, Изетбеговић је истакао да на усвајање чека више од 30 закона и 36 међународних докумената, међу којима су и споразуми о финансирању различитих пројеката.

         "Очекујемо да коначно, девет месеци након избора, мандатар за нови сазив вијећа министара БиХ, који ће доћи из СНСД-а, Председништву БиХ и клубовима посланика у ПСБиХ понуди програм рада за наредни мандат чиме би се омогућило именоване новог сазива Вијећа министара БиХ", казао је.

         Такође је позвао Хрватску демократску заједницу (ХДЗ) да предложи кандидата за позицију председника Федерације БиХ, како би се и ту коначно покренуле процедуре именовања новог сазива Владе ФБиХ.

         Додао је да Председништво СДА подржава решавање питања демаркације границе са Србијом и Хрватском, међусобно поштовање суверенитета и територијалног интегритета земаља, при том истичући да је потпуно нетачна и произвољна тврдња председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика да бошњачка страна не прихвата потписивање уговора којим би се ријешило питање граница БиХ и Србије.

         "Србија никада институцијама БиХ није доставила званичан предлог за рјешавање овог питања, тако да се нема ни шта прихватити или одбити, па је нејасно који то предлог из Србије подржава Додик. Позивам га да предочи тај документ", поручио је Изетбеговић.

         Такође је позвао Додика да истраје у предлогу о потреби формирања државних комисија које би рјешавале питање демаркација граница, јер је то једини исправан пут.

         Додао је да став Народне скупштине Републике Српске да је Закључак Председништва БиХ штетан по витални интерес ентитета, додатно усложњава односе у БиХ.

         Приступ отвореном мору никако не може бити против интереса нити једног ентитета нити грађанина и ради се о једној бесмислици", истакао је.

         Изетбеговић је нагласио да је Председништво СДА БиХ поздравило усвајање Закона о демобилисаним борцима и члановима њихових породица, чиме је Влада ФБиХ потврдила да води одговорну и конкретну политику када је у питању брига о правима борачке популације.

         (Фена)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари