Изетбеговић: Бошњаци су бранили Турску као своју домовину - добро смо живели заједно

ЕРДОГАН У „ЗЕТРИ”: МИ НИСМО ДОШЉАЦИ У ЕВРОПИ – НАШИ ПРЕЦИ СУ ХИЉАДУ ГОДИНА ЕВРОПЉАНИ

  • ЕРДОГАН: ''БиХ је данас показала да није демократска само на речима него и на делу и у пракси, а то је доказала омогућивши нам окупљање данас и овде. У време када су славне европске демократије пале на испиту''
  • ИЗЕТБЕГОВИЋ: "Драго ми је да видим измешане заставе Турске и БиХ. Турска напредује зато што ви сада имате човека којег вам је Бог послао, а име му је Реџеп Тајип Ердоган. Кад вам Бог таквог човека пошаље - имате обавезу да га помогнете, да будете на правој страни, да превагне права страна. Мало недостаје да права страна превагне, то су ваши гласови Турака из Европе. Будите уз свога лидера, будите уз Турску, будите уз победу“
  • У раду конгреса УЕТД учествувују њени чланови из Немачке, Аустрије, Белгије, БиХ, Данске, Финске, Француске, Холандије, Велике Британије, Шведске, Швајцарске, Италије, Мађарске, Македоније, Норвешке и Чешке

           ТУРСКИ председник Реџеп Тајип Ердоган одржао је данас у сарајевској "Зетри", предизборни митинг, пред више хиљада окупљених присталица који су стигли из више европских земаља.

           Ердоган се на почетку обраћања захвалио свима који су дошли и пожелео им да подржавају доброту и да им конгрес Уније турских демокра

           "Ми нисмо дошљаци у Европу, наши очеви су хиљадугодишњи Европљани. Иако смо се након одласка Османлија повукли - наше везе са Европом никада нису прекинуте. Европа, која нам је до јуче била туђина, постала нам је домовина, нагласио је Ердоган.

           ''БиХ је данас показала да није демократска само на речима него и на делу и у пракси, а то је доказала омогућивши нам окупљање данас и овде. У време када су славне европске демократије пале на испиту'', рекао је Ердоган.

           Напоменуо је и да турски народ у Европи не може бити сматран дошљацима.

           Ердоган је поновио и да се не смеју уништити везе између турског народа у Европи и домовини, наглашавајући да је Турска основала институцију која се бави питањима дијаспоре.

          Лоше речи против мене, устврдио је, у неким земљама дешавају се због разједињености турске заједнице у тој земљи:

           “Са једне стране у неким земљама можете видети грађане са турском заставом, а са друге стране са заставом неких организација. Дошло је време да се око заједничких вредности окупе сви јер турско друштво поседује ту снагу. Не постоји разлика између Турака и Черкеза јер сви смо синови Адемови“.

           Нагласио је да су европски Турци његовој партији дали већинску подршку и да се нада да подршци и на наредним ванредним изборима.

           Ердоган је позвао све да 24. јуна гласају његову партију АК партију.

           Скупу у Зетри присуствују Бакир Изетбеговић, председник СДА као и Сабија Изетбеговић и Денис Звиздић, председавајаући Савета министара БиХ.

           Према проценама, скупу присуствује између 10.000 и 15.000 људи.

           Изетбеговић: Бошњаци су бранили

           Турску као своју домовину           НАКОН интонирања химни БИХ и турске, окупљеним Ердогановим присталицама обратио се и Бакир Изетбеговић.

           “Драги пријатељи из Турске и БиХ, добро дошли, драго ми је видети измешане заставе БиХ и Турске. Дуго смо ми заједно и добро смо живели заједно и добро смо се борили заједно. Бошњаци су бранили Турску као своју домовину. Кроз историју судбина нам је била слична. Покушали су Турке и Бошњаке да одвоје од њихове вере. Ми Бошњаци смо имали Алију Изетбеговића и не можете објаснити како смо успели да се одбранимо - само божјом интервенцијом и вољом “, рекао је Изетбеговић.

           "Данас не можете објаснити како Турска успева да носи овакво бреме и тежину. Толико непријатеља унутар себе, на својим границама, са милионима избјеглица о којима скрби као о свом домаћем становништву, Турска не да се носи с тим, него даље напредује. Зато што ви сада имате човека којег вам је Бог послао, а име му је Реџеп Тајип Ердоган. Кад вам Бог таквог човека пошаље имате обавезу да га помогнете, да будете на правој страни, да превагне права страна. Мало недостаје да права страна превагне, то су ваши гласови Турака из Европе. Будите уз свога лидера, будите уз Турску, будите уз победу“, закључио је председавајући Предсједништва БиХ.

           У раду конгреса УЕТД учествувују њени чланови из Немачке, Аустрије, Белгије, БиХ, Данске, Финске, Француске, Холандије, Велике Британије, Шведске, Швајцарске, Италије, Мађарске, Македоније, Норвешке и Чешке.

           https://www.nezavisne.com/novosti/bih/Izetbegovic-Bosnjaci-su-branili-Tu...

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари