Изетбеговић би да убеди Србе да се врате подршци НАТО од пре десет година

ЛИДЕРИ СДА И ХДЗ НИСУ У МОСТАРУ ПОСТИГЛИ ДОГОВОР НИ О ЈЕДНОМ СПОРНОМ ПИТАЊУ

* Бакир ИЗЕТБЕГОВИЋ о формирању Савета министара БиХ: Компромис био то да нема чланства у НАТО без новог договора, али да ваља кренути напред у складу са усвојеним законима и стратегијом, онако како су лидери ХДЗ, СНСД и СДА договорили 5. августа

* Додао је још: „Ваља поштовати све до сада усвојене законе и стратегије, направити напредак. Члан три споразума гласи `унапредити односе с НАТО-ом`. Нико никога не може силити да уђе у НАТО, ако то неће. Са Србима треба радити на томе да се покрену ка НАТО, односно - треба их фактички убедити да се врате на позиције на којима су били пре десет година. Притисак неће бити од помоћи“

* Драган ЧОВИЋ:  На данашњем састанку смо желели да релаксирамо атмосферу између две странке и два народа. Заједнички је закључак да се што пре формира власт. Мислим да ће бити састанци и са трећом партнером. Ако наставимо у овој атмосфери - мислим да можемо направити видан искорак“

________________________________________________________________________

        НА данашњем састанку делегација ХДЗ и СДА на челу са председницима странака - Драганом Човићем и Бакиром Изетбеговићем - није постигнут конкретан договор ни о једном спорном политичком питању ни на једном нивоу у БиХ.

        Изетбеговић је након састанка изјавио новинарима у Мостару да "нема ништа ново, осим добре атмосфере и спремности да се крене ка компромису".

        На питање Срне шта је компромис на који је СДА спремна када је ријеч о формирању Савета министара, Изетбеговић је рекао да би компромис био то "да нема чланства у НАТО без новог договора, али да ваља кренути напред у складу са усвојеним законима и стратегијом онако како су лидери ХДЗ, СНСД и СДА договорили 5. августа".

        "Милорад Додик, Драган Човић и ја дефинисали смо то 5. августа. Ваља поштовати све до сада усвојене законе и стратегије, направити напредак. Члан три споразума гласи `унапредити односе с НАТО`. Нико никога не може силити да уђе у НАТО, ако то неће", истакао је Изетбеговић.

        Он је оцијенио да са Србима треба радити на томе да се покрену ка НАТО-у, односно треба их фактички убедити да се врате на позиције на којима су били пре десет година.

        "Притисак неће бити од помоћи, али оно што се мора јесте да се садашњи закони који се односе на то питање примене", навео је Изетбеговић.

        Председник СДА је оценио да је састанак с ХДЗ био добар, додајући да коалиција СДА-ХДЗ држи стабилност у БиХ.

        "Састанак је одржан у доброј атмосфери, договорили смо се да свакодневни живот и функционисање влада не сме бити доведено у питање", рекао је Изетбеговић.

        Он је навео да СДА инсистира да се формирање комисија у парламенту БиХ не веже за именовање Савета министара, док ХДЗ мисли да то није могуће.

        Према његовим речима, излаз из блокаде у вези са формирањем власти је у постизању компромиса, те изразио наду да ће бити више разумевања и да ће се током ове године постићи договор.

        Што се тиче Формирања Владе ФБиХ, услов ХДЗ је да се прије тога постигне договор о изменама Изборног закона, али је Изетбеговић рекао да није оптимиста да може доћи до тога.

        Он је рекао да ће СДА и ХДЗ почети разговоре о позицијама у Влади ФБиХ и да је СДА заинтересована за спајање неких ресора, као и за ротације позиција.

        Председник ХДЗ Драган Човић изразио је наду да може доћи до помака у формирању власти ако се настави радити у доброј атмосфери.

        "Мислим да ће бити састанци и са трећом партнером. Ако наставимо у овој атмосфери мислим да можемо направити видан искорак", навео је Човић.

        Он је нагласио да се на данашњем састанку желела релаксирати атмосфера између две странке и два народа, те да је заједнички закључак да се што пре формира власт.

        Човић је за идућу седмицу најавио одржавање заједничког колегијума оба дома парламента БиХ, а 14. новембра састанак страначких експертских тимова о изборном законодавству.

        "Ми желимо да разговарамо о свему, и о пресуди из Стразбура и Уставног суда и пресуда о Мостару", навео је Човић.

        Што се тиче Мостара, Човић је изнео став да Мостар треба да буде уређен као било који други град у БиХ.

        У делегацији ХДЗ, поред Човића, били су и високи званичници те странке Вјекослав Беванда, Маринко Чавара и Лидија Брадара, док су делегацију СДА, осим Изетбеговића, чинили Един Рамић, Сафет Софтић и Адил Османовић.

        (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари