Из белгијске банке нестало преко 10 милијарди новца Либије који су замрзнуле УН

НАЛАЗИО СЕ НА ЧЕТИРИ РАЧУНА, А МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА БЕЛГИЈЕ ТВРДИ ДА ГА НИЈЕ ОДМРЗАВАЛО

  • На четири рачуна се налазило нешто више од 16 милијарди евра, а њима су наводно до 2011-те управљали „људи из окружења Муамера Гадафија“

        ВИШЕ од 10 милијарди либијских евра - замрзнутих по одлуци Уједињених нација 2011-те - нестало је са рачуна у белгијској банци Euroclear Bank између 2013-те и 2017-те године.

         Тај новац је до 2011-те - како тврди лист Le Vif - „контролисало окружење тадашњег шефа либијске државе Муамера Гадафија“.

        Сама белгијска банка је признала да се на „либијским рачунима“ 29. новембра 2013-те налазило 16,1 милијарди евра. Сума је била издељена на четири рачуна Libyan Investment Authority и Libyan Foreign Investment Company.

        Белгијске власти су нестанак значајног дела тог новца откриле у јесен прошле године. Прилично случајно.

        Захваљујући истрази о прању новца повезаног са Либијом. Планирале су, наиме, да „ухапсе“ целу поменуту суму (16,1 милијарду), али су откриле да је на сва четири рачуна заједно остало тек нешто више од пет милијарди евра.

        Белгијско Министарство финансија је пожурило да објави: да није доносило никакве одлуке о одмрзавању новца на четири либијска рачуна. Другим речима: саопштило је да тај новац није било могуће скидати са рачуна и користити за било шта.

        Током два последња дана се отворило питање: да ли је Белгија на прави начин контролисала „замрзнутост рачуна“. Односно: није ли фактички омогућила да тај новац нестане.

        А - могуће је - и сама у томе учествовала.

        Гадафи је владао Либијом дуже од 40 година и био је убијен у октобру 2011-те.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари