Иванов одбија име „Република Северна Македонија“, обратиће се нацији

САМО ДВА МИНУТА РАЗГОВАРАО СА ПРЕМИЈЕРОМ ЗАЕВОМ И ШЕФОМ ДИПЛОМАТИЈЕ ДИМИТРОВОМ

Ђорђе Иванов

        ПРЕДСЕДНИК Македоније Ђорђе Иванов након само два минута прекинуо је састанак са премијером Зораном Заевом и министром спољних послова Николом Димитровом, који је требало да га информишу о споразуму договореном са грчким премијером Алексисом Ципрасом о новом имену Македоније.

        Кабинет председника је саопштио да је Иванов након два минута устао и напустио састанак без жеље да сазна више о садржају тог споразума.

        Најављено је да ће се Иванов данас обратити јавности.

        „Председник Републике Македоније Ђорђе Иванов примио је данас премијера Владе Републике Македоније Зорана Заева и министра спољних послова Републике Македоније Николу Димитрова. Обавештавамо да је састанак трајао два минута. Председник Иванов данас ће се обратити македонском народу и грађанима Републике Македоније “, стоји у краткој изјави председничке канцеларије.

        Иванов се, иначе, све време противио начину на који је постигнут договор са Грчком. Он, наиме, сматра да ново име Македоније треба да буде у оквиру актуелног Устава те бивше југословенске републике.

        Усмено договорени споразум између Ципраса и Заева оцењен је историјским, а договор су поздравили највиши званични ЕУ и САД.

        Договорено је да ново име те бивше југословенске републике буде Република Северна Македонија, што је за македонску опозицију и председника Иванова неприхватљиво.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари