Исламска држава дигла у ваздух храм Балшамин у Палмири

ПРОШЛЕ НЕДЕЉЕ ОДРУБИЛА ГЛАВУ ДИРЕКТОРУ СИРИЈСКИХ МУЗЕЈА КАЛЕДУ АЛ-АСАДУ

Храм Балшамин

         ЕКСТРЕМИСТИ Исламске државе дигли су у ваздух храм Балшамин у древном граду Палмири на истоку Сирије, који је сврстан у светску баштину, рекао је данас директор Антиквитета и музеја Сирије, Мамун Абдулкарим.

         Он је рекао да су припадници Исламске државе данас поставили велику количину експлозива у храм Балшамин у старом граду Палмири и онда га дигли у ваздух. Додао је да је велики део грађевине уништен као и стубови око ње.

         Изградња храма Балшамин почела је 17. године, а римски император Хадријан га је повећао и улепшао 130. године. Балшамин је феничански Бог неба.

         Абдулкарим је рекао да су најцрња страховања почела да се остварују јер су екстремисти у јулу уништили чувену статуу која се налазила на улазу музеја Палмире и претворили музеј у затвор и суд.

         Они су у уторак одрубили главу бившем директору Антиквитета, познатом археологу Каледу ал-Асаду и окачили његово крваво тело о стуб у граду.

         Сиријска опсерваторија за људска права потврдила је да је тај историјски споменик уништен, али су они навели да је уништен пре месец дана.

         Екстремисти су крајем маја од сиријских власти отели град Палмиру, познат као део светске културне баштине на листи Унеска.

         (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари