Исламистима двотрећинска већина

БЕЗ ИЗНЕНАЂЕЊА  У ДРУГОМ КРУГУ

ПАРЛАМЕНТАРНИХ ИЗБОРА У ЕГИПТУ

  • Партија Муслиманског братства Слобода и правда добила је 40 од 60 места у другом кругу парламентарних избора, док је новооснована ултраконзервативна странка Ел Нур добила 13 места. Те две странке су у првом кругу гласања заједно освојиле 65 одсто места у парламенту

         КАИРО,  (ФоНет) - Исламистичке партије освојиле су највећи број гласова у другом од три круга парламентарних избора у Египту и уочи последњег круга гласања имају скоро 90 одсто места, саопштио је председник Изборне комисије Абдел Моез Ибрахим.

         Партија Муслиманског братства Слобода и правда добила је 40 од 60 места у другом кругу парламентарних избора, док је новооснована ултраконзервативна странка Ел Нур добила 13 места.

         Те две странке су у првом кругу гласања заједно освојиле 65 одсто места у парламенту.

         У веома компликованом систему гласања, две трећине посланика бира се са страначких листа, а за преосталу трећину гласа се са листа појединачних кандидата.

         Избори су почели 28. новембра и завршена су два круга, а трећи ће почети 3. јануара и трајаће два дана.

         Египтом сада влада војска, која упркос жестоким протестима још не жели да препусти власт цивилној влади. Најављено је да ће то урадити после председничких избора заказаних за јун наредне године. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари