Иран уградио нову центрифугу у атомском центру у Натанзу

ТЕХЕРАН НИЈЕ ОТКРИО КАРАКТЕРИСТИКЕ

ЦЕНТРИФУГЕ НОВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ ЗА ОБОГАЋИВАЊЕ УРАНА

Ферејдин Абаси Давани

        ИРАН је на дан посете делегације Међународне агенције за атомску енергију изјавио да је пре месец дана поставио центрифугу нове генерације у атомском објекту у граду Натанз, преноси Ројтерс позивајући се на шефа Организације за атомску енергију Ирана Ферејдина Абаси Даванија.

       „Прошлог месеца на комплексу који носи име шахида Ахмади Рошана (у Натанзу) почела је уградња центрифуге нове генерације“ - изјавио је Давани, а преноси иранска информативна агенција ISNA.

       Модел и карактеристике нове центрифуге се не саопштавају.

       Иначе, у Техеран је допутовала делегација Међународне агенције која је учествовала у редовној рунди преговора о иранском атомском програму. Претходни сусрет између Агенције и власти Ирана завршен је 17 јануара ове године у Техерану. Стране том приликом нису успеле да усагласе структурни приступ решењу спорних питања.

       Медији су крајем јануара сопштавали да је Иран информисао Међународну агенцију за атомску енергију о својим плановима да повећа број савремених центрифуга за обогаћивање урана на атомском објекту у граду Натанз.

       Управо тај објекат најрегуларније обилазе инспектори Агенције. Инспекција се остварује на основу билатералног споразума Ирана и Агенције.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари