Иран признао да је његова ПВО грешком оборила украјински Boeing 737-800, али...

БИВШИ НАЧЕЛНИК РУСКИХ ЗЕНИТНО-РАКЕТНИХ СНАГА СМАТРА ДА СУ ГЛАВНИ КРИВЦИ АМЕРИКАНЦИ

* Председник Ирана Хасан Рохани оценио да се ради о „великој трагедији и неопростивој грешци“ иако се све догодило у тренуцима очекивања америчког напада на Техеран. Нагласио је да ће Иран одстранити „недостатке свог система ПВО“, а одговорне за грешку казнити по закону

* Сергеј ХАТИЉОВ: Сасвим је могуће да је поред украјинског авиона био амерички шпијунски дрон који се нашао у близини Техерана због иранских удара по базама САД у Ираку.Сасвим је могуће и да је тај дрон био мета иранске ПВО, али да се по команди заклонио иза Боинга

* ХАТИЉОВ: Ракета «Тор», која има домет до 12 километара, до украјинског Боинга би летела мање од секунде. А како је амерички сателит могао регистровати за тако кратко време два лансирања ракета које су погодиле управо украјински авион? Све што се догодило вероватно је устројено тако да се кривица свали на Иран и да се Техеран присили да је призна. Претпостављам да су Иранци – када су све одвагнули – проценили да је признање за њих мање зло

* ФАКТИ: Ако су уочавања и претпоставке генерала Хатиљова близу истине - онда је у америчку режију морао бити укеучен и неко са украјинске стране. Тешко да би се амерички дрон криоп иза путничког авиона земље са чијим државним и војним врхом Пентагон и ЦИА немају веома блиске и поверљиве односе...

_______________________________________________________________________

        ВЛАСТИ Ирана признале су да је његова ПВО оборила јер га је `доживела` као долазећу америчку крстарећу ракету.

        Командант ирански Војно-космичких снага, генерал Амир Али Хаџизаде, изјавио је да се „само о томе радило“.

        У Техерану је наглашено да се све догодило „без намере“ и због „грешке људског фактора“.

        Шеф иранске дипломатије – Мохамад Џавад Зариф – рекао је: „Догодила се људска грешка до које је дошло у кризној ситуацији изазваној авантуризмом Сједињених Држава. Тужан дан“.

        Ирански Генералштаб је навео да је украјински Боинг пролетео поред једног важног војног објекта у близини Техерана и да су они који су га гађали веровали да је амерички војни авион.

        Председник Ирана Хасан Рохани оценио је да се ради о „великој трагедији и неопростивој грешци“ иако се све догодило у тренуцима очекивања америчког напада на Техеран.

        Нагласио је да ће Иран одстранити „недостатке свог система ПВО“, а одговорне за грешку казнити по закону.

        Бивши начелник руских зенитно-ракетних снага Сергеј Хатиљов изјавио је да је сасвим могуће да су Американци главни кривци за обарање украјинског Boeing 737-800, да су „навукли иранце на грешку“.

Генерал Амир Али Хаџизаде

        Он указује да се вероватно радило о америчкој „испланираној специјалној операцији“. Чак износи претпоставку: да се не може искључити могуност да иранске власти признају „случајно обарање“ под притиском Вашингтона.

        Хатиљов подсећа да је Украјина 2001-ве оборила руски путнички Ту-154 над Црним морем и није ништа признала све до данас, а Техеран то – пре завршетка истраге – чини после само три дана.

        Ево његовог монолога о ономе што се, по његовим проценама, заиста могло догодити и довести до обарања украјинског Боинга:

        - Сасвим је могуће да је поред украјинског авиона био амерички шпијунски дрон који се нашао у близини Техерана због иранских удара по базама САД у Ираку.Сасвим је могуће и да је тај дрон био мета иранске ПВО, али да се он по команди заклонио иза Боинга.

        - Врх ракете 9М330 ЗРК «Тор», судећи по објављеним снимцима, лежао је безмало под остацима авиона - са савршено сачуваним својим фабричким бојама.

        - Сви путнички авиони опремљени су   транспондерима, па иранска контрола летења и  војне власти нису могли не знати какав је то авион и куда лети. Ово што се догодило типично је за Американце. Од 1978-ме до данас седан путничких авиона је уништено уз њихову `помоћ`. Они за то имају целу методологију.

        - Сумње изазива и то што је Канада међу првима објавила да је Иран оборио украјински авион. Канада нема своју космичку шпијунажу. Само САД  и Русија имају такву шпијунажу, а сви остали користе купљене информације. Дакле, само Американци и ми можемо потврдити да се нешто догодило. А ми ћутимо...

        - Ракета «Тор», која има домет до 12 километара, до украјинског Боинга би летела мање од секунде. А како је амерички сателит могао регистровати за тако кратко време два лансирања ракета које су погодиле управо украјински авион? Све што се догодило вероватно је устројено тако да се кривица свали на Иран и да се Техеран присили да је призна. Претпостављам да су Иранци – када су све одвагнули – проценили да је признање за њих мање зло.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари