Индијски премијер оптужио „борце за људска права” да раде за САД

Отправник послова у амбасади САД у Индији, Питер Бурлеј, рекао да му «треба времена да детаљно изучи ситуацију»

* Махмохан СИНГ: Кампању против отварања атомске централе «Куданкулам», у чијој је изградњи подизвођач била руска компанија Атомстројекспорт, финансирале су САД и друге западне земаље

* До ових сазнања се дошло обичном провером финансијског пословања неких невладиних организација

* Чим су НВО које су довозиле демонстранте пред централу били замрзнути рачуни у банкама - број учестника митинга се са неколико хиљада смањио на свега неколико стотина

         ИНДИЈСКИ премијер Манмохан Синг - у интервјуу америчком листу Science - изјавио је да су кампању против отварања Атомске електране «Куданкулам» в држави Тамилнад, у чијој је изградњи као подизвођач била руска компанија Атомстројекспорт, финансирале САД и друге западне земаље.

         У кабинету премијера су прецизирали: новац који долази из иностранства, формално намењен рашавању социјалних проблема, користиле су невладине организације да би организовале превоз «протестаната» до атомске електране која је у изградњи.

         Према изјави Синга, до ових сазнања се дошло обичном провером финансијског пословања неких невладиних организација. Због тога је влада одузела лиценце за рад трима организацијама. Те невладине организације се не именују, али по свему судећи ради се о Tuticorin Diocese Association, Tutucorin Multipurpose Social Service Society и IDEA-India.

         «Протестанти» који су организовали акцију код атомске централе негирају оптужбе против и прете да ће тужити суду премијера Индије. Међутим, посматрачи скрећу пажњу да је после замрзавања банкарских рачуна ових невладиних организација број учестника митинга са неколико хиљада смањен на свега неколико стотина.

         Под будним оком индијских власти налази се још неколико организација и лично шеф тзв. «Народног фронта против нуклеарне енергије» који је донедавно био сарадник америчког универзитета у Охају.

         Чињеница да је дошло до мешања невладиних организација у унутрашње послове Индије може да буде повод за парламентарну истрагу, саопштио је представник главне опозиционе снаге – Бхаратија џаната партије.

         — Недопустиво је коришћење социјалних програма за циљеве који се разликују од прокламованих, тим пре што још све иде преко хришћанских организација   – каже званични представни ове партије Нирмала Ситраман.  

         Он сматра да влада треба да објави све доказе незаконите делатности таквих невладиних организација, као и да објасни на који начин су оне успеле да  више од пола године спреч авају пуштање у рад највећег националног пројекта у области енергетике.

         — Сложићете се да је то веома чудно: протести око атомске централе су отпочели пола године након трагедије на јапанској Фукушими. То јест локални «борци за екологију» су негде спавали, а онда одједном одлучили да се залажу против најсавременије и најбезбедније централе у свету — прокоментарисао је ситуацију руски амбасадор у Њу Делхију Александар Кадакин.

         Вредност радова на овој индијској атомској централи се процењује на $ 3,06 милијарде. Спремност првог енергетског блока је на нивоу 99,2 одсто, а другог — 94,6. Пуштање у рад првог енергетског блока централе било је планирано за крај 2011. године. Међутим, у октобру прошле године велики број демонстраната је фактички блокирао објект не дозвољавајући грађевинцима да заврше свој посао.

         Говорећи на специјално сазваној прес конференцији у Делхију, шеф Nuclear Power Corporation Шрикумар Банерџи је јасно рекао да ће одлучне активности владе омогућити да први енергетски блок почне са радом кроз 6-8 недеља, а други блок се може предати на употребу већ крајем године.

         Отправник послова у амбасади САД у Индији, Питер Бурлеј, одбио је да коментарише ситуацију у којој су се нашле поменуте индијске невладине организације. Он је само ракао да «му треба времена да детаљно изучи ситуацију».

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари