Индија целу своју територију претвара у тронедељни карантин

У ЊУ ДЕЛХИЈУ СТРАХУЈУ ДА БИ ЕПИДЕМИЈА МОГЛА ЗЕМЉУ ВРАТИТИ „ДЕЦЕНИЈАМА УНАЗАД“

Нарендра Моди

* Нарендра МОДИ у телевизијском обраћању јавности: „Да би се спасила Индија и сваки Индијац, постојаће потпуна забрана изласка из куће“

________________________________________________________________________

        ИНДИЈА ће сутра почети највећу светску блокаду, која ће трајати 21 дан, најавио је премијер Нарендра Моди, упозоравајући грађане да морају да остану унутар својих кућа и станова или ризикују да позову пандемију у своје домове.

        „Да би се спасила Индија и сваки Индијац, постојаће потпуна забрана изласка из куће", рекао је Моди у телевизијском обраћању, признајући да ће три седмице блокаде бити велики ударац за економију, али да би алтернатива могла вратити земљу деценијама уназад, пренио је Реутерс.

        Обећавши две милијарде долара за јачање здравственог система земље, Моди је данашњу наредбу назвао "потпуним затварањем" и није рекао да ли ће неки пружаоци услуга бити изузети, али је казао да су "предузети сви кораци централне и државних влада да осигурају снабдевање основним намирницама".

        Овај потез ставља готово петину светске популације под блокаду.

        Индијски здравствени званичници пријавили су 469 активних случајева ЦОВИД-19 и 10 смртних случајева.

        У земљи у којој десетине милиона људи живе у густим урбаним областима с нередовним приступом чистој води, стручњаци су рекли да је ширење у заједницама неизбежно.

        Више недеља, док се вирус корона ширио суседном Кином и другим деловима Азије, укупан број заражених у Индији износио је свега три случаја.

        То су били студенти из кинеског епицентра жаришта Вухан који су лечени у својој матичној држави Керали и опоравили се од те болести.

        Посљедњих дана Индија је забранила међународне и домаће летове и обуставила превоз путника железницом.

        Кључне уставове, укључујући болнице, полицију и медије, изузети су из наредбе о останку код куће, а многе трговине и апотеке остале су отворене.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари