И немачки „златни вар“ за први крак

Гасовод „Северни ток прикључен на јужну немачку трасу

     Новоизграђени гасовод „Северни ток“ који иде од Русије до Немачке прикључен je „златним варом“и на јужну немачку трасу и спреман је да прима природни гас, јавио је 26. августа веб сајт Дојче Велеа, додајући да ће друга немачка траса бити прикључена на овај гасовод до краја године.

     Конзорцијум „Северни ток“ је завршио и други такозвани „златни вар“ који је повезао гасовод дуг 1.220 километара испод Балтичког мора између Немачке и Русије са првом од две главне дистрибутивне линије у Немачкој.

     Траса ОПАЛ (OPAL) је сада спремна да прима гас, јавио је Дојче Веле. Ова траса иде ка југу од Грејфсвалда (Greifswald) где Северни ток излази на немачку обалу до Олбернхауа (Olbernhau) у близини чешке границе.

     „Гасовод је сада спреман за наредне сложене кораке упумпавања гаса и пуштања у рад, што значи да ћемо бити у стању да поручимо гас из првог од два гасовода-близанаца током последњег квартала 2011. као што је и планирано,“ изјавио је Георг Новак (Georg Nowack), менаџер пројекта фирме Норд Стрим АГ (Nord Stream AG) за Немачку.

     Други дистрибутерска линије, звана НЕЛ (NEL), иде западно од Грејфсвалда до Ахима (Achim) и очекује се да ће бити завршена до краја следеће године.

     Изгадња Северног тока је започела априла 2010. Гасовод вредан 7,4 милијарде евра је део стратегије да се Европи доставља гас заобилазећи Украјину која се са суседном Русијом често спори око цене гаса и транзитних тарифа, каже Дојче Веле.

     Европска уније увози око четвртине свог гаса из Русије од чега око 80 одсто до европских потрошача иде преко Украјине.       

     Очекује се да ће нови гасовод испоручивати преко 55 милијарди кубних метара гаса годишње.

     Већина гаса који ће испоручивати Северни ток ће долазити из поља „Јужноруское“, једног од највећих гасних налазишта света. Гасовод ће такође касније пропуштати додатни гас из поља на Јамалском полуострву у заливу Об Таз и у Штокману, пише Дојче Веле.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари