Хоће ли 100 милијарди евра спасити Шпанију?

Рахој предвиђа још гору економску ситуацију- чак и ако Мадрид добије финансијску трансфузију

* Агенција Bloomberg цитирала је процену шпанског министра економије Луиса де Гиндоса да је евро у опасности и да ће се у неколико наредних недеља решавати његова судбина и у Италији и у Шпанији

          УПРКОС помоћи од 100 милијарди евра да спасимо своје банке, лоша економска ситуација у Шпанији погоршаће се ове године, признао је председник владе Маријано Рахој чија је земља постала четврта у ЕУ  која тражи финансијски појас за спасавање.

          „Ово ће бити лоша година: привредни раст ће опасти за 1,7 одсто, а стопа незапослености ће се повећати”, рекао је Рахој у ситуацији кад је сваки четврти Шпанац већ без посла.

          Шпанска економија је пет пута већа од грчке, а званични Мадрид тражи финансијску трансфузију само за свој банкарски сектор, а не за целу економију. А затражених 100 милијарди евра чиниће `процењену потребу за капиталом, са допунском маржом за повећани ризик“.

          Рахој је изразио уверење да ће Шпанија поново стећи изгубљени економски кредибилитет јачањем својих банака, што ће – по његовом мишљењу - резултирати поновним успостављањем кредитне способности, па ће фирме и појединци  моћи да поново почну да позајмљују, и економија ће ући у нову етапу раста.

          Рахој жури да тражене милијарде добије пре ванредних парламентарних избора у Грчкој који су заказани за 17. јуни. Али, не само због очекиваног могућег иступања Атине из еврозоне.

          Агенција Bloomberg цитирала је процену шпанског министра економије Луиса де Гиндоса да је евро у опасности и да ће се у неколико наредних недеља решавати његова судбина и у Италији и у Шпанији.

          Рахој је више пута досад одбијао да затражи помоћ, тврдећи да ће то бити „кредитна линија”, различита од помоћи Грчкој, Ирској и Португалу, јер је „пружање ужета за спасавање” тим земљама подразумевало строгу контролу споља над њиховим јавним финансијама, што није случај са Шпанијом.

          Рахој је сменио Хосеа Луиса Родригеса Сапатера у новембру прошле године, пошто су му подршку пружили гневни бирачи незадовољни начином на који су социјалисти управљали економијом.

          „Прошле године је шпанска јавна администрација потрошила 90 милијарди евра више него што је унела у систем, то се не може издржати, не можемо тако да живимо”, нагласио је Рахој.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари