Галијашевић: Ислам у БиХ жели статус домицилне религије, а дошао је са бруталним османским освајањем

ЗАТВОРИ У ФБиХ СУ МАЛЕ ИСЛАМСКЕ ДРЖАВЕ ПОД КОНТРОЛОМ СДА“

* „Затвори су периферија деловања СДА али су веома важни јер тамо добија људе склоне криминалу као будуће војнике свога политичког пројекта

* „Исламска заједница жели привилегован статус ислама у институцијама као нешто што би било представљено као домицилна религија у БиХ. А замислите да се као домицилна религија представља нешто што је дошло након бруталног османског освајања овог простора

______________________________________________

       У ЗАТВОРСКИМ установама у БиХ постоји велики проблем радикалног ислама и исламизације, а затвори у Федерацији БиХ су мале исламске државе затворене потпуно од очију јавности гдје се тешки криминалци уводе у идеолошку матрицу радикалног ислама, рекао је у изјави Срни стручњак за безбедност и борбу против тероризма Џевад Галијашевић.

       - Они када схвате да кроз то могу олакшати свој боравак у затвору и да је то званична идеологија која иде са врха државе, на начин на који они виде државу, они прихватају та учења и из затвора излазе као радикални исламисти - истакао је Галијашевић поводом министарске конференције о превенцији радикализације и насилног екстремизма у затворским установама у региону која сутра почиње на Јахорини.

       Он објашњава да проблем радикалног ислама јесте проблем институционалног планирања и фаворизовања тога као службене и државотворне идеологије на начин како Странка демократске акције види ту идеологију.

       - СДА је носилац тог укупног проблема. Њој је исламизам основна политичка идеологија. Она је базирана и на њиховом програму и на програму који је Алија Изетбеговић изнио у својој Исламској декларацији. Затвори су периферија тог деловања СДА али су веома важни јер тамо добијате људе склоне криминалу као будуће војнике свога политичког пројекта - рекао је Галијашевић.

       Такви људи, нагласио је Галијашевић, могу да праве притисак на унутрашњој вјерској и политичкој заједници међу Бошњацима и муслиманима, али и на хришћане у целој БиХ.

       - Људи који се у затворима усмеравају у правцу радикалног ислама врло се лако искористе у ратовима попут Сирије и Ирака. Управо на начин како су деведесетих година из арапског света у БиХ долазили криминалци који су овде СДА и њене комесаре подучавали радикалном исламу - истакао је стручњак за безбедност и борбу против тероризма.

       Галијашевић је објаснио да је проблем ислама без сумње у институцијама јер, како је рекао, Исламска заједница жели привилегован статус ислама у институцијама као нешто што би било представљено као домицилна религија у БиХ.

       - Замислите да као домицилну религију представљате нешто што је дошло након бруталног османског освајања овог простора - истакао је Галијашевић.

       Он каже да такво политичко учење најлакше пролази код неинтелигентних људи склоних криминалним активностима који се налазе у затворима, који представљају "скривена острва" недоступна објективном надзору.

       - Управници и директори тих затвора су политички комесари СДА. Ако се жели дерадикализација затвора она мора кренути од врха државе, од врха СДА и њене партиципације у институцијама - нагласио је Галијашевић.

       Министарство правде у Савету министара организоваће на Јахорини од сутра до суботе, 23. октобра, министарску конференцију "Превенција радикализације и насилног екстремизма у затворским установама на подручју Југозападне Европе - изазови и визија будућности".

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари