Тереза Меј трaжи од Врховног суда земље да јој поводом Брегзита призна „краљевске прерогативе”

ЛИДЕР ЛИГЕ СЕВЕРА МАТЕО САЛВИНИ: НАРЕДНА ГОДИНА ЋЕ ДОНЕТИ – КРАЈ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

          У ВРХОВНОМ суду Велике Британије почео је главни претрес поводом жалбе владе Терезе Меј која је оспорила одлуку суда у Лондону којом јој је фактички забрањено да да иницира излазак земље из ЕУ без одобрења доњег дома парламента.

          Пред зградом суда су демонстрирале присталице и Брегзита и останка у Европској унији, али је све прошло без инцидената.

          Судије – а има их 11 – данас су саслушале аргументе владе. А њени заступници и адвокати указивали су да Меј има право да самостално објави да Британија излази из ЕУ јер се ради о референдумској вољи народа и међународном споразуму, а влада у таквим ситуацијама располже „краљевским прерогативима“.

          Сви су изгледи да ће се Врховн суд приклонити овој аргументацији. А то значи да ће се на броду „ЕУ“ за који месец појавити реална рупа.

          У овом контексту  многи већ процењују и „дестабилизујући потенција“ исталијанског уставно референдума. Јер, не само да је на њему изгубио Американцима и Бриселу послушни Матео Ренци, него се отварају врата за формирање владе у којој ће бити странке које траже излазак Италије из еврозоне.

          Лидер Лиге Севера, Матео Салвини, већ је оценио: „Brexit је био почетак краја ЕУ. Избори ћи се очекују у више земаља ЕУнаставиће тај талас. Европска унија не функционише на потребном нивоу и за њен опстанак лобирају само владе држава чланица и банкари. Убеђен сам да ће 2017-та бити крај функционисања ЕУ и да ће земље које у њу улазе коначно добити свој суверенитет“.

          Он је убеђен да ништа суштински не мења то што је председник Италије, Серђо Матарела, замолио Ренција да не подноси оставку док не буде увојен буџет земље за наредну годину.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари