ЕУ и добар део света забранили летове путничких авиона Boeing 737-8 MAX и 737-9 MAX

ЗАБРАНА ЋЕ ТРАЈАТИ ДО УТВРЂИВАЊА УЗРОКА ПАДА ЕТИОПСКОГ АВИОНА ТОГ ТИПА СА 157 ЖРТАВА

* Председник САД Доналд Трамп телефонски разговарао са генералним директором Boeing Денисом Меленбергом.  Пре тог разговора  на Твитеру написао да претерана примена компјутерских технологија у авијацији комликује управљање авионима и угрожава безбедност и путника и посада авиона

 _________________________________________________________________________

        ЕВРОПСКА унија је обуставе летове путничких авиона Boeing 737 MAX и његових модификација. Све док се се установи узрок авио-катастрофе новог модела тог авиона у Етиопији са 157 жртава.

         Ово је објавила Европска агенција за авио-безбедност (EASA). нагласила је да је то „мера предострожности која се односи на моделе Boeing 737-8 MAX и 737-9 MAX.

         Указала је да је пет месеци раније, такође неколико минута после полетања, у паду истог модела авиона индонежанске компаније Лајон ер погинуло је 189 људи.

         Агенција је наложила и затварање ваздушног простора ЕУ за авионе тог типа који би долазили из неевропских земаља. Међутим, ова мероватно неће морати да се примењује.

         Пре директиве ЕАСА, бројне компаније приземљиле су своје флоте Боинг 737 макс осам, а неке земље, међу којима су Велика Британија, Немачка и Француска, затвориле су и свој ваздушни простор за тај модел.

         Забрану је увела и Србија, као и бројне ваневропске земље - Малезија, Аустралија, Оман и Сингапур.       

         Кина и Индонезија су одмах дан након несреће приземиле своје флоте тог типа авиона.

         Привремено су приземљили те авионе и Аеромексико, бразилска компанија Гол ерлајнс, индисјки Џет ервејс и други.

         Технички тим Боинга придружио се стручњацима из Америке, Израела, Уједињених Арапских Емирата, Кеније и других земаља у истрази о паду авиона коју воде етиопске власти.

         Бела кућа је објавила да Сједињене Државе још неће уводити забрану летова јер је сматрају за себе преурањеном.

         Председник САД Доналд Трамп телефонски је разговарао са генералним директором Boeing Денисом Меленбергом.

         Пре тог разговора је на Твитеру написао да претерана примена компјутерских технологија у авијацији комликује управљање авионима и угрожава безбедност и путника и посада авиона.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари