ЕУ добија мрежу брзих пуњача за електромобиле - „накачиш“ се неколико минута и идеш даље

ВЕЋ ПОТПИСАНИ УГОВОРИ ЗА ПРВИХ 300 СТАНИЦА - РАСТОЈАЊЕ МЕЂУ ЊИМА 120 КИЛОМЕТАРА У ПРОСЕКУ

  • Компанија Тесла само у Европи има 1.229 станица са 9.623 брза пуњача. „Ајонити“ - заједничка фирма европских произвођача - користи стандардизовани, европски пуњач од 350 киловата, што је три пута више од Теслиних. Тренутно ниједан ауто не може у потпуности да искористи толику снагу, али Порше за наредну годину планира спортски модел који ће с 15-минутним пуњењем моћи да се вози 400 километара

        НЕКИ од највећих европских произвођача аутомобила желе да побољшају коришћење електричних кола и подстакну њихову продају успостављањем мреже станица за брзо пуњење батерија аутомобила на путевима, с идејом да возачи накаче аутомобил на пуњач, пуне неколико минута уместо неколико сати и наставе пут.

        Циљ је да се таква мрежа успостави од Норвешке до југа Италије и од Португалије до Пољске.

        За произвођаче аутомобила, међу њима Фолксваген, BMW, Дајмлер и Форд, много је на коцки. Њихово заједничко улагање, фирма „Ајонити“, жели да постави мрежу на време да би била на услузи генерацији електричних аутомобила која на тржиште стиже следеће године. Такође, желе да поврате део тржишта луксузних електричних кола од Тесле, који већ има сопствену мрежу пуњача.

        Основна идеја је да се електрична кола одвоје од стереотипа по којем се полако пуне преко ноћи, у гаражама, и користе се за кратке вожње.

        „Ајонити“ је прву станицу за пуњење отворио 17. априла на аутопуту код малог места Нидерцисен у Немачкој. Тај и још пет брзих пуњача ће до 31. маја бити бесплатни, а струја ће се каније наплаћивати. План компаније је да струју добија из обновљивих извора.

        Фирма је склопила договоре за око 300 локација, а просечна раздаљина између њих ће бити 120 километара.

        Компанија Тесла је показала да инфраструктура за пуњење батерија доприноси продаји возила. Тесла само у Европи има 1.229 станица са 9.623 брза пуњача. Међутим, Теслин пуњач је јединствен док „Ајонити“ користи стандардизовани, европски пуњач.

        „Ајонити“ рачуна на 350 киловата снаге својих пуњача, што је три пута више од Теслиних.

        Тренутно ниједан ауто не може у потпуности да искористи толику снагу, али Порше за наредну годину планира спортски модел који ће с 15-минутним пуњењем моћи да се вози 400 километара.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари