Ескобар: Палмер ће у име САД „надгледати програм изборне реформе у БиХ“

УВЕРЕН ЈЕ ДА ЗЕМЉЕ З. БАЛКАНА ОДУВЕК ПРИПАДАЈУ ЗАПАДНО-ДЕМОКРАТСКИМ ЗЕМЉАМА

* Нови заменик помоћника државног секретара САД за јужну и средњу Европу рекао Радио Слободна Европа да је изборна реформа у БиХ један од првих корака које је потребно предузети како би Западни Балкан био "функционалнији" као држава

* „Русија није ни у првих десет трговинских партнера Србије. Искрено речено, Русија не улаже у Србију. То је мит. Русија не пружа хуманитарну помоћ. То заправо није трговачки партнер"

* „Ми на З. Балкану имамо псола са надметањем с Кином. Мислим да америчка влада влада има јасан поглед по питању Кине. Сада ту има много тога за распаковати јер није само финансирање оно што даје Кини предност. Постоје проблеми нетранспарентности који ометају способност наших [америчких] компанија да поштено суделују [у српској економији]

____________________________________________________

       СJЕДИЊЕНЕ Америчке Државе одредиле су бившег изасланика за Западни Балкан Метјуа Палмера за надгледање програма изборне реформе у Босни и Херцеговини, потврдио је Габријел Ескобар, који је недавно именован за заменика помоћника државног секретара САД-а за Јужну и Средњу Европу.

       У интервјуу за Радио Слободна Европа (РСЕ), навео је да је тај потез Вашингтона знак преданости регији Западног Балкана.

       У разговору вођеном у Вашингтону, Ескобар је подвукао да ће Палмер бити главни човек САД-а на врућој теми.

       Ескобар је рекао да је изборна реформа у БиХ један од првих корака које је потребно предузети како би Западни Балкан био "функционалнији" као држава.

       „Јако сам срећан што се Мет [Палмер] задржава око тог дела посла јер има огромно знање, огромне контакте и сјајну визију како би избори у Босни требали да функционишу", рекао је Ескобар.

       Наводи и да избори морају бити "транспарентнији, да више одговарају стварној вољи људи".

       Ескобар је рекао да је именовање Палмера за челног човека на изборима у Босни "важан знак" преданости земљи.

       Америчка преданост и политика доследна је не само према БиХ, него према целом Западном Балкану, још од распада Југославије, па и од краја Хладног рата, оцијенио је Ескобар за РСЕ.

       "И заправо се ради о томе да се земље учврсте у заједници западно-демократских земаља где припадају, где су одувек биле", рекао је Ескобар.

       Примарни механизам да се ово постигне, каже Ескобар, јесте чланство у ЕУ.

       "Дакле, постоје два дела тога: један је да земље морају извршити реформе потребне како би своје интересе и своје вредности ускладиле с интересима Европске уније. Други је побринути се да Европска унија има гласну поруку за ове земље да требају и бити дио Европе", оценио је изасланик САД-а за Балкан и додао да оба дела имају изазове.

       "Али мислим да је то у потпуности изводиво. Видети бржу интеграцију од спорије.“

       За Ескобара, који је након рада на Балкану отишао 2001. године, разочаравајуће је видети 20 година касније да није постигнут велики напредак.

       „Стога се надам да ћемо америчким партнерством и америчким порукама и америчким ангажманом обе стране вратити на прави пут", рекао је и нагласио да је процес приступања ЕУ најспорији процес проширења ЕУ икад, а да је циљ вратити динамику земаља окружења које су то много брже урадиле.

       Кад је реч о дијалогу Србије и Косова, Ескобар је нагласио важност Мирослава Лајчака, специјалног представника ЕУ за дијалог Косова и Србије.

љ“Не видимо га само као преговарача с ЕУ, већ некога ко има наше поверење у постизање циља који желимо - а то је проналажење решења између Србије и Косова."

       Високи представник ЕУ за дијалог Косова и Србије Мирослав Лајчак поручио је у Приштини да не може да прецизира у ком временском периоду ће две стране постићи коначни споразум.

       Ескобар је потцртао да је најхитније питање у дијалогу двије земље – питање несталих особа.

       Сматра да хуманитарно питање не би смело бити блокирано политичким споровима.

       "Постоје породице које годинама чекају да схвате шта се догодило с њиховим вољеним. Једноставно не разумем зашто би дошло до недостатка компромиса", казао је Ескобар.

       За њега постоји низ ствари на којима се радило, а које немају утицаја на статус.

       "Ствари о економским везама које већ постоје, оживљавајући их, чинећи их кориснима. На пример, постоји проблем с регистарским таблама. Постоји проблем електричне енергије на северу Косова. Дакле, постоји доста малих ствари које се могу учинити и које се могу учинити одмах", рекао је у интервјуу Ескобар.

       Одговарајући на питања о руском и кинеском утицају у Србији, Ескобар је рекао да Русија није ни у првих десет трговинских партнера Србије.

       „Искрено речено, Русија не улаже у Србију. То је мит. Русија не пружа хуманитарну помоћ. То заправо није трговачки партнер", казао је.

       Сматра да је реч о "надметању с Кином".

       "И мислим да ова влада има јасан поглед по питању Кине. Сада ту има много тога за распаковати јер није само финансирање оно што даје Кини предност. Постоје проблеми нетранспарентности који ометају способност наших [америчких] компанија да поштено суделују [у српској економији]", казао је.

       Амерички изасланик за Западни Балкан сматра да ће компаније из САД-а надмашити кинеске, ако буду имале једнаке прилике.

       "Имају боље ланце снабдевања у Европи, имају бољу услугу корисницима у Европи, савладали су питање контроле квалитета. Кина није. Кина се добро сналази у нетранспарентним окружењима. И то је један део тога, не само финансирање", закључио је.

       Кад је ријеч о односу Русије и Србије, Ескобар каже да је то једна од ствари на које САД непрестано упозорава Србију.

       "Упозоравано да избегну заплетености које или угрожавају њихове европске тежње или их излажу ризику да пређу границу санкција", казао је Ескобар.

       Оценио је да Вашингтон има добар дијалог с председником Србије Александром Вучићем, кад је о овој теми реч.

       "Он (Вучић) и његова влада уопште су проевропски, прозападно оријентисани. Питање је колико даље могу ићи? Србија две године није отворила ниједно поглавље о својој европској кандидатури. Обећали су да то учине. Најмање једно или два до краја године. Надам се да могу и имају нашу подршку у томе. Али у мери у којој се буду наставили кретати тим путем, ми ћемо их подржати", казао је Ескобар.

       На питање о односу Бугарске и Северне Македоније и могућности да избори у Бугарској утичу на пут С. Македоније у ЕУ, Ескобар каже да билатерално питање "не сме блокирати стратешки императив уласка земаља у Европску унију".

       "Постоје решења, било је и добрих предлога у решавању тог билатералног питања између Северне Македоније и Бугарске. Стога ћемо настојати без обзира на све."

       Изасланик за Балкан сматра да је потребна скора међувладина конференција на обе стране у исто време, "ове године ако буде могуће".

       Потцртао је да је, кад је реч о бугарским разлозима за блокирање приступања Северне Македоније, потребно компромисно решење.

       "Нећу занемарити забринутост због мањинских група у Европи. Али, то је билатерално питање, међутим они га претварају у мултилатерално питање које утиче на све нас. Постоје и други начини решавања осим блокирања њихове интеграције у Европску унију", изјавио је Ескобар.

       https://www.slobodnaevropa.org/a/palmer-izbori-bih-escobar-sad/31465697....

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари