Ердоган на отварању џамије у Кембриџу: Муслиман не може бити терориста

РЕКАО ДА ЈЕ ТУРСКА АРМИЈА КОД АЛ БАБА НЕУТРАЛИСАЛА 3000 ПРИПАДНИКА ИСЛАМСКЕ ДРЖАВЕ

* „У земљама које су колевка демократије већ дуги низ година расизам, дискриминација и непријатељство према исламу шире се попут отровног бршљана

* ФАКТИ: Председник Турске за себе очито мисли да је лукав, веома лукав. Добро звучи "муслиман не може бити терориста", само што има проблем са чињеницама. Десетине хиљада оних који су од 2011-те убијали Сирију - листом су били муслимани. Сви који су били у Исламској држави - сви су љути муслимани. Сви који су у сиријској Ал Каиди (Џебхат ан-Нусра) - сви су муслимани. И: сви су - макар и не био сваки лично терориста - ратовали у терористичким формацијама. А Ердоган сада фактички тврди: с обзиром на то да су сви муслимани, а да муслиман не може бити терориста - нико од њих, дакле, није терориста. Ако је и од Ердогана - мало је превише!

__________________________________________________________________

        ПРЕДСЕДНИК Републике Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас на отварању Централне џамије у британском Кембриџу да муслиман не може бити терориста, те да је неприхватљив термин "исламски тероризам".

        У обраћању на церемонији Ердоган је говорио о све присутнијем проблему исламофобије у свету.

        "Мислим да ће ово место молитве бити најбољи одговор на растући антиисламизам. У земљама које су колевка демократије већ дуги низ година расизам, дискриминација и непријатељство према исламу шире се попут отровног бршљана", рекао је Ердоан.

        Подвукао је да је неприхватљиво стављати у исту раван ислам с тероризмом.

        "Не можете поистоветити ислам с тероризмом. То што је један терориста никао међу муслиманима, не даје вам право да каљате ислам", рекао је Ердоган.

        Подсетио је како су снаге сигурности Републике Турске у сиријском Ал-Бабу неутрализовале више од 3.000 припадника терористичке организaције ИСИС, поручивши да ИСИС нема везе с исламом.

        "Они (ИСИС) нису од нас. Одбацујемо свако прављење подела на добре и лоше терористе. Муслиман не може бити терориста, нити из ислама може изаћи терориста. Не прихватамо често кориштену етикету 'исламски тероризам'. Сви терористи који су нам нанели толико боли, било да се ради о ИСИС-у, ФЕТО-у, ПКК/YПГ, па и нео-нацистима, сви припадају истом менталитету. Како год да се звали и којој год идеологији припадали, то су вампири жељни крви", поручио је Ердоан.   

        Више од десет хиљада људи и институтција подржало је градњу џамије у Кембриџу, а значајна помоћ је дошла од турских институција и Националног фонда Катара.

        (Анадолија)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари