Ердоган одбио Трампову понуду да за 100 милијарди долара одустане од С-400

ПОНУДИО МУ – КАО `УТЕШНУ НАГРАДУ` - ДА АНКАРА КУПИ И ПАРТИЈУ ДА АНКАРА КУПИ И СИСТЕМЕ „ПАТРИОТ“

* Турски председник у Белој кући изговорио оно што би се мало светских лидера усудило: „За нас не долази у обзир да се одрекнемо С-400 у корист `Патриота`“

* Трамп, упркос томе, донекле омекшао познату позицију САД: или С-400 или ловци F-35 – не може обоје

_____________________________________________________________________

        АМЕРИКАНЦИ су покушали да 2016-те војним ударом свргну Реџепа Тајипа Ердогана, а сада су покушали да подмите његов режим.

        Понудили су му 100 милијарди долара у замену за одустајање од руских зенитних ракетних система С-400. И, турски лидер је одбио. Не до краја отворено. Не превише грубо, али је одбио.

        Упркос томе што је понуда дошла од Доналда Трампа лично.

        Ердоган је у Вашингтону саопштио да Анкара не може да одустане од С-400. Притом је САД – као `топлу облогу` - понудио спремност своје земље да купи и америчке зенитне ракетне системе „Патриот“.

        Потом је објаснио: „Рекао сам (Трампу) да ћемо купити и системе `Патриот` - ако нам буду понуђени под прихватљивим условима. Рекао сам и да сматрам потпуно неправилним (амерички) захтев да се одрекнемо С-400. За нас не долази у обзир да се одрекнемо С-400 у корист `Патриота`“.   

        Упркос овом `двоструком одбијању` - Трамп је омекшао позицију Беле куће поводом турске куповине америчких ловаца пете генерације F-35.

        И Бела кућа, и Стејт департман, и Пентагон протеклих месеци су претили Анкари: или F-35 или С-400 – не може обоје.

        Ердоган је оценио да је сада Трампова позиција „позитивнија“:

        „Ми смо предложили формирање заједничке комисије за решавање питања С-400. САД нам и даље говоре да С-400 није компатибилан са F-35 и да нам зато те авионе не могу (про)дати. Међутим, Трампов нови приступ је продуктивнији“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари