Ердоган: Биће нових покушаја преврата, али ћемо прво откинути главе онима који су га покушали 2016.

ПОВОДОМ ГОДИШЊИЦЕ ПУЧА У ЦАРИГРАДУ ОДРЖАО ГОВОРЕ ПРЕД ДЕСЕТИНАМА ХИЉАДА ЉУДИ

         ПРЕДСЕДНИК Турске је вечерас на митингу у Истанбулу упоредио пораз прошлогодишњег покушаја војног удара с турским ратом за независност пре скоро стотину година.

         Председник Реџеп Тајип Ердоган је у говору пред десетинама хиљада људи на симболичном мосту у Истанбулу, неуспешно збацивање владе назвао издајничким, али је истакао да су грађани, на његов позив да пруже отпор, „спасли будуц́ност Турске”.

         Турска је окривила свештеника Фетхулаха Гулена који је у егзилу у САД, и његову мрежу за покушај државног удара током којег је погинуло 250 људи који су му се супротставили, а рањена су 2.193 човека. У сукобима је погинуло и 35 завереника.

         Гулен је демантовао своју умешаност.

         Ердоган је рекао да покушај државног удара „није био први и нец́е бити последњи”, и упозорио да ће терористичке групе радити на поткопавању његове земље.

         „Због тога ц́емо им прво откинути главе!”, рекао је он уз клицање мноштва људи, додавши да ц́е одобрити закон о поновном увођењу смртне казне, ако га парламент предложи.

         Окружен децом с турским заставама и рођацима погинулих, турски председник се пре говора вечерас и сам придружио масовној колони људи у Истанбулу, где је прошле године поражен покушај државног удара.

         Ердоган и његова супруга су открили споменик 250 погинулих док су се одупирали покушају рушења владе 15. јула 2016. године.

         Десетине хиљада су у поворци дошле до знаменитог моста названог „Мост мученика 15. јула”, где су се грађани, на позив Ердогана да се супротставе државном удару, сукобили с турским војницима који су покушали да збаце председника.

         Мост, који се до тада називао „Босфорски мост”, затворен је у ноц́и 15. јула 2016. године с три тенка са 136 војника који су покушали да збаце владу и председника Ердогана.

         (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари