ЕП оптужује Орбана да послове финансиране новцем ЕУ намешта породици и себи блиским олигарсима

ФИРМА ОРБАНОВОГ ЗЕТА УЛИЧНУ РАСВЕТУ НАВОДНО РАДИЛА И 50 ОДСТО ИЗНАД „НОРМАЛНЕ ЦЕНЕ“

Ингеборг Гресле

  • Немачка европосланица Ингеборг ГРЕСЛЕ, шефица одбора за буџетску контролу Европског парламента, после недавне посете Мађарској, рекла да је њен одбор утврдио да је на 36 одсто тендера за јавне пројекте био само један понуђач. У Пољској и Хрватској је пројеката са само једним понуђачем још више - 45 одсто...

        НАДЛЕЖНИ одбор Европског парламента заложио се за бољу контролу трошења ЕУ новца у Мађарској наводећи да међу европосланицима и у невладином сектору расту бојазни да олигарси повезани с премијером Виктором Орбаном користе ЕУ као „касицу“.

        Мађарска је на путу да за седам година закључно са 2021. добије 25 милијарди евра од ЕУ и буде један од највећих прималаца из развојних фондова ЕУ по становнику.

        Европосланици упозоравају да средства ЕУ завршавају код Орбанове породице, пријатеља и присталица који добијају од стране ЕУ финансиране инфраструктурне пројекте уз слабу конкуренцију, пише данас британски The Guardian.

        Немачка европосланица Ингеборг Гресле, шефица одбора за буџетску контролу Европског парламента, рекла је да је Мађарска имала „неке специфичне проблеме које је требало решити“.

        После недавне посете Мађарској, Гресле и њен одбор су утврдили да је на 36 одсто тендера за јавне пројекте био само један понуђач.

        У Пољској и Хрватској је пројеката са само једним понуђачем још више, 45 одсто, што се сматра неуобичајено великим уделом.

        „Изгледа да се правила поштују али се истовремено избегава конкуренција“, написала је Гресле у коментару.

        Гресле каже да проблем није изолован и да се јавља нова врста „полулегалних неправилности“.

        „У неким чланицама видимо олигархе који постају политичари и истовремено користе новац ЕУ и национална средства за своје компаније“, навела је Гресле.

        Она је тражила да ЕУ појача контролу и да се за то искористи недавно договорено правило о спречавању сукоба интереса.

        „У супротном ћемо прихватити као легално захватање у касу политичара и њихових пријатеља“, рекла је Гресле.

        Под притиском се у јануару нашао и чешки премијер Андреј Бабиш, други у земљи по богатству, након што је процурели извештај ЕУ указао на кршење више закона како би се добиле субвенције ЕУ за хотел и конференцијски центар у његовом власништву.

        Бабиш је демантовао нелегалности и истакао да све оптужбе потичу од његових противника.

        После истраге у Мађарској, Европска служба за борбу против превара (Олаф) саопштила је да је открила озбиљне неправилности у уговорима о јавном осветљењу које је добила компанија у власништву Орбановог зета Иштвана Тиборца.

        Олаф је позвао Европску комисију да тражи повраћај више од 40 милиона евра потрошених за тај пројекат из ЕУ фондова.

        Тиборц је имао веома ограничено пословно искуство када је његова компанија Елиос иноватив добила уговор финансиран из ЕУ за улично осветљење у мађарскима градовима.

        Цена неких светиљки које је Елиос испоручио била је за више од 50 одсто виша од тржишне.

        Тиборц је продао удео у Елиосу непосредно пре него што је Олаф почео истрагу.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари