Џорџ Буш млађи популарнији међу Американцима од Барака Обаме

ЊЕГОВ ОТАЦ - ЏОРЏ БУШ СТАРИЈИ - И БИЛ КЛИНТОН ПОПУЛАРНИЈИ ОД ОБОЈИЦЕ

Барак Обама и Џорџ Буш

  • Резултати анкете су посебно занимљиви због тога што ће на председничким изборима 2016. породице Буш и Клинтон поново играти главне улоге. Хилари Клинтон велики је фаворит за председничког кандидата у демократском блоку, а Џеб Буш, брат Дорџа Буша млађег и син Џорџа Буша старијег, не крије намеру да се укључи у борбу за републиканску номинацију за председничког кандидата

        БИВШИ председник Џорџ Буш, на власти од 2001. до 2009, популарнији је међу Американцима него актуелни станар Беле куће и његов наследник Барак Обама, показује данас објављена анкета.

        Према анкети коју је објавио Си-Ен-Ен/Оу-Ар-Си (CNN/ORC), 52 одсто испитаника има позитивно мишљење о бившем републиканском председнику према 49 одсто за садашњег председника, демократу Барака Обаму.

        Удаљеност од власти и релативно дискретно присуство у медијима изгледа да чини добро, наводи агенција Франс прес. Ово је први пут за десет година од када Џорџ Буш млађи, који је напустио Белу кућу у јануару 2009. са слабом популарношћу према анкетама, има више оних који о њему има позитивно мишљење него оних који га негативно гледају (52 према 43 одсто) показује та анкета.

        Од пет последњих председника САД, двојица се јасно истичу - Џорџ Буш старији, на власти од 1989. до 1993. и Бил Клинтон (од 1993. до 2001.), обојица имају по 64 одсто позитивних гласова.

        Ови подаци имају посебну тежину са приближавањем председничких избора 2016. године на којима се очекује да ће те две породице поново играти главне улоге.

        Хилари Клинтон, супруга Била Клинтона, велики је фаворит за председничког кандидата у демократском блоку, а Џеб Буш, брат Дорџа Буша млађег и син Џорџа Буша старијег, не крије намеру да се укључи у борбу за републиканску номинацију за председничког кандидата, мада то није још званично објавио.

        Анкета је обављена телефоном о д 29. до 31. маја на репрезентативном узорку од 1.025 Американаца.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари