Џаферовић: Обележавање 9. јануара је антиуставни и антидејтонски чин

ОПТУЖИО БРНАБИЋ ДА ЈЕ ПРИХВАТАЊЕМ ОРДЕНА СТАЛА УЗ РАМЕ СА КАРАЏИЋЕМ, КРАЈИШНИКОМ И ПЛАВШИЋ

          ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 9. јануара као Дана Републике Српске представља грубо кршење коначне и обавезујуће одлуке Уставног суда Босне и Херцеговине, којом је прослава овог датума као празника проглашено неуставним, поручио је члан Председништва Босне и Херцеговине Шефик Џаферовић.

          "Сви они који учествују у том антиуставном чину грубо нарушавају Дејтонски мировни споразум, као темељ мира и стабилности у Босни и Херцеговини и регији. То се односи и на званичнике Републике Србије који својим честиткама и присуством у Бањалуци на овај дан исказују непоштивање Босне и Херцеговине и њених институција те охрабрују предводнике политика које угрожавају сигурност у регији. Таква политика никоме не може донети никакво добро, а нарочито не РС и њеним грађанима", рекао је Џаферовић.

         Тиме се Босни и Херцеговини, али и целој регији, како је казао, не шаљу добре поруке, поготово узимајући у обзир да је премијерка Републике Србије прихватила одликовање којима су раније одликовани Радован Караџић, Момчило Крајишник, Биљана Плавшић и други пресудама међународних судова осуђени ратни злочинци, чиме је стала раме уз раме с њима.

          Џаферовић од институција Босне и Херцеговине, пре свега Тужилаштва БиХ, тражи да коначно почну примењивати закон, јер је одбијање провођења одлука Уставног суда БиХ кривично дело.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари