Додик учесницима форума у Москви: Путинова политика је тријумф над неоколонијализмом

ПРЕДСЕДНИК СРПСКЕ НА ФОРУМУ „ЗА СЛОБОДУ НАЦИЈА“: СРБИ НЕ ПРИСТАЈУ НА НАТО ЈЕ БИ ИХ ТО СВЕЛО НА ПОДАНИКЕ

* Милорад ДОДИК: Русија је била принуђена да изведе војну операцију и одбрани свој суверенитет, а као одговор, западне земље уводе сталне санкције – то је још једна врста колонијалне експанзије

* „Данас је очигледно, надласио је Додик, да САД мисле да могу да утичу на било коју земљу у свету, уништавајући њихове лидере и политичке системе. То се најбоље види у Европи која губи снагу и јасну представу о политици. Очигледно је да САД у потпуности контролишу Европску унију и европске земље“

* Сергеј ЛАВРОВ: У Украјини и око ње се решава питање да ли ће светски поредак постати заиста праведан. Актуелна ситуација у Украјини је добар пример колико се очајнички светски хегемон бори да очува своју доминацију

* ЛАВРОВ: „Западне земље довеле су човечанство не до просперитета, већ до једне од најоштријих међународних криза од Другог светског рата. У свету се шири конфликтни простор. Настао је дубоки раскол између Запада и земаља светске већине. „Златна милијарда“ је са ентузијазмом кренула у неоколонијално освајање постсовјетског простора заједно са земљама глобалног југа и истока. Агресивна мањина предвођена Сједињеним Државама усавршила је неоколонијалну праксу и није се либила насилних метода, као што смо видели у Југославији, Ираку, Либији, Сирији и другим земљама Азије и Африке“

_______________________________________________________

         УСПЕХ политике Владимира Путина је тријумф над неоколонијализмом, рекао је председник Републике Српске Милорад Додик, иступајући онлајн на форуму Јединствене Русије „За слободу нација!”

         Русија је била принуђена да изведе војну операцију и одбрани свој суверенитет, а као одговор, западне земље уводе сталне санкције – то је још једна врста колонијалне експанзије, нагласио је он.

         Читав слободни свет помно прати како председник Путин води данашњу политику, рекао је Милорад Додик

         „Чврсто верујемо да успех ове политике значи победу над политиком експлоатације ресурса других нација и држава, приморавајући их на потчињавање. Сматрамо да је Руска Федерација изложена спољном притиску због свог геополитичког положаја и агресије усмерене против ње. Агресије, коју су неолиберални свет и његов оружани део, НАТО алијанса, покренули против Русије и њеног територијалног и другог интегритета“, истакао је председник Републике Српске.

         Према Додиковим речима, догађаји којима су руководиле САД последњих деценија нису донели добре резултате.

         „Данас је очигледно да САД мисле да могу да утичу на било коју земљу у свету, уништавајући њихове лидере и политичке системе. То се најбоље види у Европи која губи снагу и јасну представу о политици. Европска унија данас нема довољно сировина и нема ништа што би са сигурношћу могло да обезбеди њену доминантну позицију, коју је до сада заузимала. Очигледно је да САД у потпуности контролишу Европску унију и европске земље“, нагласио је Милорад Додик.

         Савремени неоколонијални свет и САД, према његовим речима, одлучно одбијају да признају своје грешке.

         „Они нису вољни да преиспитају своју позицију или да се укључе у дијалог. Глобална арена је сада очигледно лишена искључиве доминације САД. И само захваљујући другим земљама, а не САД, до сада смо успели да избегнемо опасност од трећег и потенцијалног будућег светског рата“, додао је председник Републике Српске.

         Република Српска не може пристати на улазак у Северноатлантску алијансу, јер би тиме могла бити лишена човечности, рекао је председник Републике Српске Милорад Додик.

         „Апсурд је у томе што НАТО сада од нас очекује да пристанемо на улазак, да својом вољом постанемо чланови тог савеза. Ми као Срби не можемо да пристанемо на то. То би нас лишило људскости и свело нас на пуке поданике“, рекао је он на пленарној седници форума.

         На форуму у Москви говор је одржао и Сергеј Лавров.

         У суштини, у Украјини и око ње се решава питање да ли ће светски поредак постати заиста праведан, рекао је Лавров.

         Актуелна ситуација у Украјини је добар пример колико се очајнички светски хегемон бори да очува своју доминацију, нагласио је он.

         Избор Русије у било којој ситуацији су преговори како би се пронашла равнотежа легитимних интереса страна, истакао је шеф Комисије за међународну сарадњу Јединствене Русије и министар спољних послова на форуму „За слободу народа!“.

         „Управо легитимних интереса“, нагласио је Сергеј Лавров.

         Према његовим речима, Украјина је оруђе у рукама америчких луткара.

         „Председник Владимир Путин је у својим бројним говорима и интервјуима изнео убедљиву анализу онога што се дешава. Ако савезници више воле да наставе безнадежне покушаје да наметну своје ултиматуме у илузорној нади да ће задржати неухватљиве инструменте неоколонијалне хегемоније, то је њихов избор. И Русија је спремна за то“, рекао је Сергеј Лавров.

         Шеф комисије Јединствене Русије за међународну сарадњу скренуо је пажњу на то да се Европа кротко потчинила Сједињеним Државама, заборављајући на самопоштовање. Европска индустрија је буквално принуђена да бира између пресељења пословања у иностранство и банкрота.

         „Систем експлоатације који представљају неоколонијалне праксе не може се оправдати. Конструктивна алтернатива је формирање праведног и стабилног мултиполарног система међународних односа заснованог на Повељи УН. Пре свега, на принципу суверене равноправности држава“, рекао је Сергеј Лавров.

         Амерички ембарго против херојског кубанског народа, санкције Ирану, Никарагви и многим другим земљама, укључујући ДНРК, одавно су постали главни спољнополитички инструмент колективног Запада, подвукао је Лавров.

         Последње три деценије постоји модел глобализације, који су покренуле САД и њихови најближи савезници, али се показао неодрживим, приметио је шеф Комисије за међународну сарадњу Јединствене Русије, министар спољних послова на форуму “За слободу народа!”.

         „Западне земље довеле су човечанство не до просперитета, већ до једне од најоштријих међународних криза од Другог светског рата. У свету се шири конфликтни простор. Настао је дубоки раскол између Запада и земаља светске већине. После одласка Совјетског Савеза са светске позорнице, Запад је почео да намеће свој поредак заснован на правилима. У суштини, то је потпуна доминација у економији, финансијама, политици и култури. „Златна милијарда“ је са ентузијазмом кренула у неоколонијално освајање постсовјетског простора заједно са земљама глобалног југа и истока. Злоупотребљавајући поверење светске већине, агресивна мањина предвођена Сједињеним Државама усавршила је неоколонијалну праксу и није се либила насилних метода, као што смо видели у Југославији, Ираку, Либији, Сирији и другим земљама Азије и Африке“, рекао је Сергеј Лавров.

         Према његовим речима, у економској сфери су коришћени инструменти као што су ограничавање могућности за самосталан развој, приморавање на склапање неправедних уговора, испумпавање свих врста ресурса.

          „Бивше метрополе често користе незаконите методе санкционог притиска на земље које одбијају да се подреде диктатури и жртвују свој суверенитет и свој национални идентитет. Амерички ембарго против херојског кубанског народа, санкције Ирану, Никарагви и многим другим земљама, укључујући, наравно, Демократску Народну Републику Кореју, одавно су постали главни инструмент спољне политике колективног Запада. Садашња генерација политичара у Северној Америци и Европи очигледно је изгубила дипломатске вештине, као што је  способност преговарања“, нагласио је министар.


 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари