Да ли ће Урсула фон дер Лајен бити ухапшена - да ли ће се ЕУ распасти?

ИНТЕРВЈУ СА СЛОВАЧКИМ ПОСЛАНИКОМ ЕВРОПАРЛАМЕНТА МИЛАНОМ УХРИКОМ

Милан Ухрик

* Никада нисам чуо толико позива на рат и мржњу као током последњих пет година. И то од људи који промовишу мир, љубав, толеранцију и једнака права за све

* Желимо патриотску и конзервативну већину у Европском парламенту. То неће бити 5-10 х посланика из Словачке, већ је могуће да то буде двеста, триста, четристо, петсто посланика из европских земаља који ће, ако се уједине, имати велику снагу... Борићемо се за укидање енергетских санкција против Руске Федерације, јер ништа нису постигле, само штете Европи

* Пандемија је трагични догађај који до данас није истражен. Уговори између Европске комисије и компаније Pfizer су уговори у вредности од више од 30 милијарди евра. У току је кривична истрага

* Желимо да заштитимо словачки суверенитет, укључујући право вета Словачке у Савету Европе, зато што ћемо без права вета увек бити под управом великих држава као што су Немачка, Италија, Француска, бићемо тамо само статисти, зато морамо да штитимо свој суверенитет

* Европска унија треба да пређе са садашњем политичког савеза на чисто економски савез. Нека буде економски савез, нека Европа не потпада под диктат Брисела, јер ће у супротном Европа лоше завршити

_________________________________________________

          ПОСЛАНИК Европског парламента из Словачке, лидер конзервативног политичког покрета Република Милан Ухрик, свео је резултате рада Европског парламента пред изборе који ће у земљама Европске уније бити одржани од 6. до 9. јуна.

          * Господине Ухрик, ускоро ће се одржати европски избори, мандат ће се ускоро завршити и тада се обично своде резултати. Како оцењујете свој боравак у Европском парламенту?

          - Када сам пре пет година ступио на дужност, већина Словака није ништа знала о раду Европског парламента. Људе чак није ни интересовала европска политика и некако су је игнорисали. Нису знали шта се дешава. Посланици Европског парламента, који су се овде налазили током 15 година, доносили су свакојаке глупости, често против интереса Словачке и за то нико није знао. Мислим да сам за 5 година успео да постигнем да људи најзад почну да се интересују за рад Европске уније.  

          - Сада је задатак да се добије још јачи мандат на следећим европским изборима, како бисмо могли да пренесемо контакте, искуство које смо мој тим и ја стекли овде у последњих пет година, у активну политику, можда и у сарадњу у оквиру неке посланичке групе са другим европским партијама и да заиста променимо европску политику како она не би штетила, већ помагала Европи. 

          * Да ли постоји нешто што нисте успели да реализујете? Који је главни разлог за то?

          - У садашњем Европском парламенту, говорим о чисто парламентарној математици, доминира већина прогресиваца, зелених, социјалиста и демохришћана. Тако да су патриоте и конзервативци у овом периоду били у очигледној мањини. Логично је да су ствари које је одобравала владајућа већина, прогресивци, пролазиле, а ствари које смо ми предлагали у оквиру наше патриотске конзервативне мањине једноставно нису пролазиле. 

          - Имамо предлоге у вези са пензионом политиком, миграционом политиком, имамо свој став и о политици рата, укључујући и санкције. И наша тачка гледишта је по свим тачкама директно супротна прогресивној већини у Европском парламенту. Ми желимо да Европа буде изграђена на умерености, на економској сарадњи између земаља и на отклањању негативне енергије коју су прогресивци истурали током последњих пет година. 

          * Како оцењујете рад Европског парламента у целини? Које одлуке сматрате правилним, под којим бисте се поново потписали или бисте их подржали, а под којим не бисте, и које од њих сматрате неуспешним или штетним за земље Европске уније?

          - Петогодишњи мандат садашњег састава Европског парламента је био евидентно најважнији, али и период највећег ратовања у Европској унији. 

          - Признајем, часна реч, никада нисам чуо толико позива на рат и мржњу као током последњих пет година. И то од људи који промовишу мир, љубав, толеранцију и једнака права за све. Управо они највише позивају на све те промене и проратну политику. 

          - Није случајно што је Европа сада у кризи. То је резултат њихове неадекватне политике, то је резултат тога да људи, који у ова времена контролишу Европску унију, као и владе неких земаља-чланица доносе неправилне одлуке и те неправилне одлуке неизбежно доводе до последица са којима се ми сада суочавамо. Зато је наша намера за убудуће стварање самодовољне посланичке групе чији део ћемо бити и ми. 

          * Које европске посланике, осим словачких, сматрате ефикасним у раду и са ким бисте реализовали блиску сарадњу, са могућим заједничким учешће у неким резолуцијама или доношењу одлука?

          - Ван граница Словачке имам одличне односе са AFD, немачким AFD, као и са чешком SPD г-на Окамуре. Градимо веома добре односе са пољском Конфедерацијом која ће несумњиво имати представнике у Европском парламенту у будућности.

          - И са Румунима такође. Сада путујемо у Софију на сусрет са Бугарима, потом са Хрватима. Имамо одличне односе са два посланика који се такође залажу за суверенитет и национални интегритет. Доказ је наше заједничко учешће на конференцијама за штампу или изјавама које смо имали у немачком Бундестагу са AFD у Берлину, у Варшави, у Пољској, у Прагу.

          - Били смо у Букурешту, Београду, имамо много међународних активности. Сусрети са гостима из страних држава одржавани су у Словачкој, у Братислави, где смо такође организовали велику патриотску конференцију прошле године. Дакле: имамо сарадњу. Да, не кријемо да желимо да у будућности формирамо јак блок и у оквиру Европске уније како бисмо изменили ствари које овде не раде, јер, ако их ми не изменимо, Европу чека веома тужна судбина, сматрам и да је могућ распад Европске уније ако негативне појаве не буду прекинуте веома брзо. 

          - Многи грађани и бирачи постављају питање да ли 15 словачких европских посланика могу да реализују било шта у Европском парламенту, али ми можемо да поставимо и контра питање: да ли ми сада треба да игноришемо ове изборе? И да кажемо: ионако ништа не можемо да променимо, нема смисла ићи тамо, нема смисла гласати?

          - Мислим да није тако, апсолутно не. Наш циљ, а ја сматрам да је то у интересу Словачке Републике, јесте да међу 15 европских посланика које ће Словачка имати у новом Европском парламенту буде што је могуће више прословачких европских посланика који би могли да се прикључе великој конзервативној групи, а она ће се највероватније појавити у Европском парламенту. 

          - И то неће бити 5-10 европских посланика из Словачке, већ је могуће да то буде двеста, триста, четристо, петсто посланика из европских земаља који ће, ако се уједине, имати велику снагу. Тако ћемо, надам се, моћи да добијемо истински „Европски парламент ".

          * Европски комесар за енергетику је изјавила да није заинтересована за закључење уговора о транспорту гаса из Украјине између Русије, Украјине и Европске уније. Да ли Европска унија нуди неко друго решење? 

          - Да, да купују амерички кас по троструко већој цени. Амерички пријатељи су изјавили да ће бити срећни да тај гас испоручују Европи, ако, наравно, буду стицали добит. 

          - У сваком случају, видимо чему води та европска проратна и пробанкарска политика. Она води у кризу, води сиромаштву обичних Европљана, води ка краху економског раста. И зато смо ми, као покрет „Република“, а заједно са нама и немачка AFD и друге сличне партије, написали у свом програму да ћемо се борити за укидање енергетских санкција против источних земаља, против Руске Федерације, зато што те санкције ништа нису постигле, чак и овако никуда не воде, само штете Европи. 

          * Како Ви оцењујете рад делегација које се налазе ван граница земаља ЕУ, на пример САД, Кине, Индије?

          - Током последњих пет година био сам у саставу релативно престижних делегација. То су биле делегације Европског парламента за односе са Сједињеним Америчким Државама, као и делегација за односе са Руском Федерацијом.

          - Морам да изразим извесно разочарење у рад тих делегација, на пример зато што је руководство делегација именовало прогресивно руководство Европског парламента, наравно, и то су били чисти прогресивци. Управо тако је изгледао и рад тих делегација. Делегација за везе са Сједињеним Америчким Државама углавном није излазила ван оквира онога што смо читали у словачким прогресивним средствима јавног информисања; на крају крајева, није било смисла да тамо путујем јер су позивали само прогресивце. 

          - А делегација за везе са Руском Федерацијом, од које сам очекивао да ће можда покушати да реализује некакав реални контакт, једноставно није заинтересована ни за какав дијалог са Руском Федерацијом, ни са руским политичарима, зато за пет година нису позвали ни једног званичног представника Руске Федерације, ни једног руског дипломату, амбасадора, већ су увек позивали само представнике руске опозиције, али ми не можемо да доносимо одлуке на основу само једног мишљења. 

          - Желео бих да те делегације убудуће буду заинтересоване за рад на односима са Руском Федерацијом, Кином или Евроазијом, зато што се управо тамо, очигледно, помера геополитички центар теже у свету.

          * Овај период рада Европског парламента обележила су два важна догађаја, пандемија ковида и конфликт у Украјини. Да ли сматрате да је Европски парламент или Европска унија у целини довољно и на одговарајући начин решавала та питања?

          - Не мислим тако јер је пандемија трагични догађај који до данас није истражен. Уговори између Европске комисије и компаније Pfizer су уговори у вредности од више од 30 милијарди евра, али ми као европски посланици чак не знамо ништа о том послу који је закључен преко текстуалних порука. 

          - У току је кривична истрага. Тиме се бави Европско јавно тужилаштво, тако да не очекујем да то буде објављено, али се надам да ће после завршетка мандата Европског парламента бити правда бити задовољена и да ћемо сазнати истину. 

          - Што се тиче рата у Украјини, то је огромна трагедија која се могла избећи да су, на пример, те европске делегације такође радиле или водиле дијалог који су биле обавезне да воде, уместо да траже конфликт. 

          * Какав је утицај имао конфликт у Украјини на неке земље-чланице Европске уније?

          - Тај утицај осећамо у свакодневном животу. Европске државе су по приви пут индиректно увучене у рат. Ми преживљавамо тај рат практично сваког дана захваљујући медијима. Као друго, ми смо директно увучени у огромну економску кризу коју видимо по целој Европи. Сада у Европи постоји тенденција да неке владе или оружане снаге земаља – чланица више немају ратне резерве.

          - Зато оне више и не шаљу оружје непосредно у Украјину. Али то чине заобилазним путевима, односно почињу да финансирају испоруке оружја. И морам да изразим извесно разочарење у однос словачке владе у вези са тим.   

          - Наш премијер Фицо поставља добре објаве на Facebook и на друштвеним мрежама, али Словачка је гласала за 50 милијарди за Украјину и за пријем Украјине у ЕУ.

          - Фицо је пред народом изјавио да је Украјина корумпирана држава, што је тачно, а ове или прошле недеље представник Словачке је гласао за формирање и ширење Европског фонда за мир за додатну 1,5 милијарду евра који ће бити утрошени за набавку оружја за Украјину. 

          - Владе се хвале да су прекинуле испоруке оружја у Украјину, али реалност онога што се дешава не само у Словачкој, већ  и у Чешкој и другим земљама је таква, да уместо да се испоручује оружје Украјини, владе финансирају испоруке оружја у Украјину. Односно, или упућују новац у Европску унију, или једноставно, фабрикама које производе оружје, и које га шаљу у Украјину. 

          * Питање увоза хране из Украјине је озбиљан проблем који брине не само фармере већ и све грађане ЕУ. Каква је садашња ситуација? Да ли су протести престали или се припремају нови?

          - Протести се настављају. Чак је и данас у Братислави, испред зграде Министарства пољопривреде, одржан протестни скуп. Био је мало мањи, али је то ипак био протестни скуп. 

          - Европска "зелена" политика, која треба да штити природу, у ствари уништава европску економију, а такође штети словачким и европским фармерима. Бесмислене норме емисије гасова, забрана дизел горива која је донета у Немачкој, промоција електричних трактора и аутомобила или различите друге глупости које се тичу политике рада са пестицидима и томе слично – све то уништава словачке фармере, европске фармере, и они се, природно, против тога боре. 

          - А још постоји увоз јефтиних производа из Украјине, са којим ни словачки ни европски фармери не могу да се такмиче, зато што су тамо далеко нижи стандарди, далеко мањи трошкови, далеко ниже норме емисије гасова и норме пестицида. 

          - На пленарној седници Европског парламента сам говорио европским комесарима да, ако не почну да спроводе реалну политику за људе, за Европу, за европску економију, протести фармера ће бити само почетак. И ускоро ће нови људи једноставно да их изгурају са тих функција. Други сценарио у суштини не постоји.

          * Ви сте кандидат на европским изборима, на челу сте списка кандидата покрета Република. Који су Ваши циљеви и приоритети пред европске изборе, за шта бисте желели да се изборите у Европском парламенту?

          - Има много ствари. Пре свега желимо да зауставимо глупости које полазе из Брисела, из овог Европског парламента, зато што је глупости заиста много.

          - Ми, на пример, желимо да дамо предност мирним преговорима и мирној политици, како би у Европи био мир. Уместо политике санкција, која уништава европску индустрију и економију, желимо да укинемо санкције и да започнемо уравнотежену сарадњу како са источним земљама, тако и са Западом. 

          - Уместо политике која уништава нашу цивилизацију, нашу културу, желимо више пажње да посветимо заштити породице, заштити традиционалних вредности, нашем словачком интегритету у оквиру целе Европе. У вези са имиграционом политиком желимо да затворимо границе и пре да допринесемо да европске земље имају више деце како Европа не би користила рад миграната. 

          - Желимо да заштитимо словачки суверенитет, наравно, да заштитимо право вета Словачке Републике у Савету Европе, зато што ћемо без права вета увек бити под управом великих држава као што су Немачка, Италија, Француска, бићемо тамо само статисти, зато морамо да штитимо свој суверенитет. Ми једноставно желимо да изменимо и трансформишемо Европу, у сарадњи са другим патриотским партијама као што су немачка AFD, као и пољска Конфедерација, аустријска FPO и тако даље. Европска унија треба да пређе са садашњем политичког савеза на чисто економски савез. 

          - Нека буде економски савез, нека буде слобода кретања за држављане ЕУ, не за нелегалне имигранте, већ за држављане ЕУ. Нека буде подршка инфраструктуре, изградња, некакви истраживачки пројекти, али нека Европа не потпада под диктат Брисела, јер ће у супротном Европа лоше завршити.

          - А ми не желимо да Европа лоше заврши. Ето зашто учествујемо на изборима, ето зашто покушавамо да изменимо Европу, покушавамо да спасемо шта се спасти може и да исправимо оно што су покварили наши претходници. И ако то не урадимо, по мом мишљењу, Европу очекује веома негативан сценарио и ми желимо то да избегнемо. 

          Интервју: Ленка Златев за TV OTV

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари