Цвијановић први председавајући Председништва БиХ у новом мандату и – прва жена на његовом челу

НАГЛАСИЛА: ЗА БиХ ЈЕ ОД ПРЕДСУДНЕ ВАЖНОСТИ ДА СЕ ПОШТУЈУ ДЕЈТОН И ЊЕНА УСТАВНА СТРУКТУРА

* Жељка ЦВИЈАНОВИЋ: Грађани Републике Српске су ми на протеклим изборима дали мандат да у Председништву БиХ заступам њихове интересе и браним уставну позицију како Републике Српске, тако и БиХ

* Бошњачки члан Председништва БиХ Денис БЕЋИРОВИЋ: Регионална сарадња биће један од примарних интереса, што је уједно и важан предуслов за интеграцију БиХ у ЕУ. Добри односи са суседима гарантују мир, стабилности, инвестиције, раст туризма и сваку другу сарадњу

* Жељко КОМШИЋ, којег већина Хрвата не признаје за свог представника: Чланство БиХ у ЕУ и НАТО је примарни спољнополитички циљ

________________________________________________________

       НОВОИЗАБРАНИ српски члан Председништва Жељка Цвијановић, бошњачки Денис Бећировић и хрватски Жељко Комшић положили су свечану заклетву и преузели дужност на конститутивној седници у Сарајеву.

       Претходно им је председник Централне изборне комисије БиХ Суад Арнаутовић уручио сертификате.

       Цвијановић је истакла током говора на инаугурацији да је од пресудног значаја за БиХ да се доследно уважавају Дејтонски споразум и уставна структура.

       - Част ми је што имам прилику да вам се обратим, први пут у својству српског члана, а уједно и Председавајућег Председништва БиХ. На ову одговорну функцију сам, као што је познато, изабрана од стране грађана Републике Српске, којима на самом почетку желим да изразим захвалност за огромну подршку и указано поверење. На протеклим изборима они су ми дали мандат да у Председништву БиХ заступам њихове интересе и браним уставну позицију како Републике Српске, тако и БиХ - навела је Цвијановић.

       Бећировић је навео да ће регионална сарадња бити један од примарних интереса, што је уједно и важан предуслов за интеграцију БиХ у ЕУ.

       - Добри односи са суседима гарантују мир, стабилности, инвестиције, раст туризма и сваку другу сарадњу - рекао је Бећировић .

       Хрватски члан Председништва БиХ Жељко Комшић изјавио је да ће се и у наредне четири године у Предсједништву залагати за "наставак НАТО и ЕУ интеграција БиХ".

       - Уложићу све потребне напоре како перспектива чланства БиХ у ЕУ не би била трајно уништена - најавио је Комшић наводећи и да је "чланство БиХ у НАТО примарни спољнополитички циљ".

       Ово је осми сазив Председништва у постдејтонској БиХ, а први у коме ће жена обављати функцију колективног шефа БиХ.

       Прва председавајућа Председништва БиХ према ротацији биће Цвијановићева.

       https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=493702

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари