CORRECTIV: Западне владе су бар три дана пре пада малезијског Боинга све знале

СУД У БЕРЛИНУ ОБАВЕЗАО ШТАЈНМАЈЕРА ДА БАР ДОНЕКЛЕ ОТКРИЈЕ ШТА СЕ ЧУЛО 14. ЈУЛА У КИЈЕВУ

  • Цитирајући немачки истраживачки центар Correctiv, аустралијски лист Тhe Sydney Morning Herald објавио да су украјинске власти 14. јула 2014-те – на брифингу  у којем су узели учешћа и амбасадори свих западних држава – објавиле да је због „мешања у конфликт руских тенкова” дошло до „ескалације ситуације у ваздуху” и да то значи „ризик”
  • Correctiv је берлинском суду предочио: „Наше истраживање је показало да је амбасадор Немачке у Украјини, Кристоф Вајл, такву информацију са брифинга проследио свом Министарству спољних послова”
  • Административни суд Берлина је обавезао Штајнмајерово министарство да обавести Correctiv: да ли је Вајл написао такав извештај и када је он био предочен апарату канцеларке Ангеле Меркел и министру одбране

         ЗАПАДНЕ владе су и пре трагедије малезијског Боинга, до које је дошло 17. јула прошле године, знале да су летови путничких авиона изнад истока Украјине опасни, али су ту опасност игнорисале – објавио је Тhe Sydney Morning Herald.

         Позвавши се на извештај немачке невладине организације Correctiv, која се бави журналистичким истрагама, аустралијски лист наводи да је Административни суд у Берлину делимично усвојио захтев те НВО да сазна каквим тачно информацијама су западне владе располагале до пада малезијског авиона. Зато је обавезао Министарство спољних послова Немачке да открије неке податке који су досад имали ознаку „тајно”.

         Correctiv је том суду предочио да је министарство Франка-Валтера Штајнмајера неколико дана пре трагедије из јула 2014-те располагало подробним сазнањима колико су опасни летови преко ратом захваћеног Донбаса.

         Цитирајући Correctiv, Тhe Sydney Morning Herald указује да су украјинске власти 14. јула 2014-те – на брифингу  у којем су узели учешћа и амбасадори неких страних држава – објавиле да је због „мешања у конфликт руских тенкова” дошло до „ескалације ситуације у ваздуху”. А Министарство спољних послова Немачке је тврдило да се на том брифингу није разговарало о летовима путничких авиона и њиховој безбедности.

         Аустралијски лист наводи да Correctiv располаже копијом извештаја холандског дипломате Харија Вилемса чији садржај противречи тој тврдњи немачке дипломатије.

         Вилемс је, наиме, написао да су брифингу присуствовали представници амбасада земаља ЕУ, САД, Канаде, Бразила и Јапана и да се том приликом говорило о могућој „ескалацији конфликта у ваздуху што би аутоматски значило ризик за летове путничких авиона”.

         Correctiv је берлинском суду предочио: „Наше истраживање је показало да је амбасадор Немачке у Украјини, Кристоф Вајл, такву информацију проследио свом Министарству спољних послова”.

         Административни суд је обавезао Штајнмајерово министарство да обавести Correctiv: да ли је Вајл написао такав извештај и када је он био предочен Штајнмајеру, апарату канцеларке Ангеле Меркел и министру одбране.

         Другим речима: ако су били обавештени пре 17. јула (дана обарања Боинга) – зашто није било упозорења авиокомпанијама да не лете изнад истока Украјине?

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари