Чим Американци оду, Карзај демобилише сваког трећег војника

ПОСЛЕ ОДЛАСКА НАТО, ВЛАДИНЕ СНАГЕ У АВГАНИСТАНУ

БИЋЕ РАДИКАЛНО СМАЊЕНЕ

        ГЕНЕРАЛНИ секретар НАТО Андерс Фог Расмусен, који борави у радној посети Авганистану, изјавио је да је задовољан припремљеношћу специјалних јединица авганистанских владиних снага.

        Генерални секретар западне алијансе посматрао је показну вежбу авганистанских командоса у бази Камп Морхед у околини Кабула.

        - Владине снаге Авганистана сваки дан добијају на снази и стичу навике А управо они морају да одиграју кључну улогу у одржавању стабилности после 2014. године кад буде завршена мисија НАТО у тој земљи - истакао је Расмусен.

        Министар одбране Авганистана, Абдула Рахим Вардак, истовремено је обнародовао план о радикалном смањењу  владине војске после одласка НАТО трупа из земље.

        - Оружане снаге Авганистана тренутно броје 352.000 људи - рекао је Вардак који је у званичној посети САД, иступивши у авганистанској амбасади у Вашингтону. - Крајем 2014. године планирамо да их сведемо на 230 хиљада.

        Ово смањење (за 120.000) означава фактичко расформирање владине армије Авганистана, оценио је аналитичар лондонског Удружења краљевског института за специјална истраживања Тревор Тејлор.

        Он, међутим, наглашава да влада Хамида Карзаја нема други излаз.

        - Кабул за 10 година није успео, без обзира на помоћ НАТО, да створи борбено способну, контролисану, и оно што је најважније, лојалну армију. Међу редовном војском и у подофицирском саставу, висок је проценат инфилтрираних који су солидарни са Талибанима, док припрема и морално стање официрског кадра изазива озбиљне сумње - констатује Тејлор.

        Према његовим речима, владина армија Авганистана, која је стварана као стабилизујућа сила, одавно се претворила у фактор дестабилизације.

        Он процењује да је Карзајева спремност да је расформира после одласка НАТО снага - доказ да је између Кабула и руководства Талибана већ направљен „неки принципијелни споразум“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари