„Циљ је да у Египат уђу стране трупе, да постанемо међународни протекторат“

ЕГИПАТСКЕ СПЕЦИЈАЛНЕ СЛУЖБЕ САОПШТИЛЕ ДА СУ РАЗОТКРИЛЕ ПЛАН ДЕСТАБИЛИЗАЦИЈЕ ЗЕМЉЕ

  • План наводно предвиђа учешће домаћих и страних актера, провокације против војске, полиције и виталних државних објеката са паљевинама
  • Почело би 25. јануара - истовременим масовним демонстрацијама, са изазивањем немира и нереда и стварањем услова за обарање власти и страну војну интервенцију

            ДРЖАВНА безбедност Египта - како је јавила национална новинска агенција Мена, позивајући се на „извор у врху власти“ - разоткрила је план за дестабилизацију ситуације у земљи „уз учешће домаћих и страних актера“.

            Никакви конкретнији подаци о „актерима“ нису објављени, али је откривено да план предвиђа избијање масовних демонстрација у целом Египту 25. јануара 2012, тачно на годишњицу почетка протеста који су довели до пада Хоснија Мубарака и његовог режима и привременог преношења власти на Врховни војни савет и министра одбране маршала Хусејна Тантавија.

            Истовремено би почеле провокације против војске, полиције и виталних државних објеката са паљевинама. Наводно је циљ организатора дефинисан овако: преко демонстрација до немира и нереда и стварања услова за обарање власти.

            „Војску“ целе операције требало би да чине „углавном млади људи разочарани поразом својих партија и покрета на управо завршеним парламентарним изборима (победило је политичко крило Муслиманске браће).

            А коначни циљ је - бар према ономе што је објавила Мена - „стварање услова за улазак у Египат страних трупа ради спречавања даљих сукоба армије и демонстраната“. То би значило, наглашава се, губитак националног сусверенитета и претварање Египта у међународни протекторат“.

            Држава је - наглашава Мена - „предузела све потребне мере да спречи реализацију овог плана“.

            Египатски генерали не престају да понављају: да ће власт у земљи предати „цивилном руководству“ - одмах по завршетку председничких избора који ће бити одржани најкасније 1. јула 2012. године.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари