CIA две године у тајном затвору у Румунији мучила Саудијца

ГОДИНУ ДАНА У СЛИЧНОМ ТАЈНОМ ЗАТВОРУ У ЛИТВАНИЈИ МУЧЕН ЈЕДАН ПАЛЕСТИНАЦ

  • ФАКТИ: Ево зашто су многи истакнути гестаповци по завршетку Другог светског рата завршили у САД и ставили се у службу Америке. Ученици су се показали достојним учитеља. Није им било тешко са њиховом дугом традицијом мучења црнаца и истребљивања Индијанаца...

        РУМУНИЈА и Литванија дозволиле су да на њиховим територијама буду смештени тајни затвори САД у којима су били притворени и злостављани Палестинац и држављанин Саудијске Арабије, пресудио је данас Европски суд за људска права са седиштем у Стразбуру.

        Како преноси АП, суд је саопштио да је држављанин Саудијске Арабије Абд ал Рахим Ал Нашири, који је касније послат у затвор у заливу Гвантанамо, био притворен и злостављан у Румунији од септембра 2003. до октобра 2005.

        Суд је зато позвао Румунију да истражи тај случај и казни одговорне, али, како агенција напомиње, Букурешт негира да су се на њеној територији налазиле такве установе Централне обавештајне агенције САД (CIA).

        Суд је, наводи се, саопштио и да је Литванија на својој територији обезбедила да се налази затвор CIA од фебруара 2005. до марта 2006, где је био заточен Палестинац Абу Зубајдах, осумњичен да је планирао нападе 11. септембра 2001.

        Адвокат Ал Наширија пресуду суда је окарактерисао као „оштар прекор срамним покушајима Румуније” да прикрије да је обезбедила на својој територији постојање тајног затвора CIA, јавља АП а преноси Танјуг.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари