Венецуела успешно лансирала свој други сателит

РАКЕТА СТАРТОВАЛА СА КИНЕСКОГ ПОЛИГОНА ЏИУКВАН У ПУСТИЊИ ГОБИ

  • Еуфорија у Kаракасу и широм земље. Уго Чавез говорио уживо на државној телевизији и нагласио: „Ово је изводљиво само у револуцији! Ушли смо у будућност!“

​        ВЕНЕЦУЕЛАНСКИ сателит, назван „Generalissimo Francisco de Miranda“, према познатом националном хероју у борби за ослобођење земље, успешно је лансиран из кинеске базе Џиукван у пустињи Гоби, објавила је кинеска државна новинска агенција Хсинхуа.

​        Ово је већ други сателит који Венецуела уз помоћ Кине лансира у орбиту. Пре 4 године кинеска ракета је лансирала сателит „Симон Боливар“.

​        Само три државе Латинске Америке - уз Венецуелу - имају сателите у орбити: Аргентина, Мексико и Бразил.

​        Још прошле године Венецуела је најавила изградњу сателита од 140 милиона долара ради надгледања кретања војних трупа уз границу, као и детекције илегалних група које кријумчаре дрогу или се баве илегалним ископавањима. Сателит ће такође надзирати климатске промене.

​        У Венезуели је остало свега неколико дана до председничких избора.

​        Неки политички аналитичари истичу да ће успешно лансирање већ другог по реду венецуеланског сателита додатно повећати ионако велику предност председника Уга Чавеза над главним противкандидатом Енрикеом Каприлесом.

​        Поводом лансирања, Чавез говорио је уживо на државној телевизији и нагласио: „Ово је изводљиво само у револуцији! Ушли смо у будућност!“

​        Великој еуфорији поводом лансирања сателита придружили су се и бројни становници Каракаса који су лансирање пратили уживо.

Сателит „Generalissimo Francisco de Miranda“

​        Одушевљење није крио ни министар науке Хорге Ареаза: „Ово је потврда нашег пута независности, у свим подручјима знања. Покварена буржоазија одбацује овај наш успех и понижава раднике који су овај сателит дизајнирали и изградили. Како је то тужно!“

​        Кина и Венезуела имају јако добру економску сарадњу. Пре седам дана представници ове две државе су потписале уговор о заједничкој изградњи рудника Лас Кристинас на југу Венецуеле, који ће бити један од највећих рудника злата на свету.

​        Пекинг је Венецуели дао кредит од 30 милијарди долара, док заузврат Венецуела дневно у Кину извози око 640.000 барела нафте.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари