Британија омогућавала својим агентима да у „националном интересу“ муче, убијају и силују

ТАЈНОМ ОДЛУКОМ ТО ИМ БИЛО ОМОГУЋЕНО ЈОШ 90-ИХ ГОДИНА ПРОШЛОГ ВЕКА

         БРИТАНИЈА је својим контраобавештајцима, шпијунима и агентима државне безбедности дозволила да у њеном интересу муче, убијају и силују.

         Верховни суд Велике Британије тајном одлуком је дозволио агентима и дуушницима MI5 да пуне три деценије то чине и на територији земље.  

         Лист The Times прецизира да је то омогућило агентима MI5 да  учествују и у убиствима, мучењима људи, сексуалним `радњама` и другим преступима ако су сматрали да је то у државном и националном интересу.

         Адвокат главне британске правозаштитне организације Бен Џафи изјавио је да је таква „пракса“ постојала од 1990-их и да је британским тајним службама дала имунитет.

         Председница друге такве организације (Reprieve) - Маја Фоа – затражила је од владе Терезе Меј одговор да ли је агентима  MI5 заиста дозвољено да муче и убијају.

         Специјалне службе, Министарство спољних пословаи Министарство унутрашњих послова Велике Британије већ су сложно објавили: да подробности „те политике“ не могу откривати јер би то нанело штету националној безбедности.

          Тајне службе Велике Британије редовно се жале да немају довољно овлашћења.

Није искључено да ће их убрзо и добити. Јавно, или опет тајно.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари