Брисел позвао и Приштину и Београд да се „уздрже од једностраних потеза“

ПЕТЕР СТАНО: ОБЕ СТРАНЕ ТРЕБА ДА ОДМАХ СМАЊЕ ЗАТЕГНУТОСТ – БЕЗ ОДЛАГАЊА    

Петер Стано

* Упитан зашто каже да обе стране треба да се уздрже од једностраних потеза, кад је јасно да приштинске власти крше Бриселски договор, постигнут уз јемство ЕУ, Стано узвратио да се већ много пута догодило да једна страна оптужује другу за кршење договора и да је отуд једино ваљано решење да се спор реши кроз дијалог уз посредовање ЕУ

_____________________________________________________

       ЗВАНИЧНИК Европске комисије Петер Стано изјавио је да и Приштина и Београд треба да се уздрже од једностраних потеза и кроз оквир дијалога, уз посредовање ЕУ, реше проблем настао одлуком приштинских власти да на северу Косова одузима српске регистарске таблице.

       Стано је навео да ће специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак данас поподне о томе разговарати за српским председником Александром Вучићем.

       ЕУ очекује од Косова и Србије да делају на помирењу, што води регионалној сарадњи и стабилности и правно обавезујућем споразуму две стране који ће нормализовати њихове односе, рекао је портпарол високог представника ЕУ Жозепа Борела.

       „Позивамо обе стране на уздржаност и одустајање од једностраних потеза и да", нагласио је Стано, "одмах смање затегнутост без икаквог одлагања и обе стране позивамо да искористе дијалог уз посредовање ЕУ да се позабаве питањима и да реше све отворене проблеме које могу имати, укључујући оне везане за слободу кретања и регистарске таблице, што је случај у овој конкретној ситуацији".

       Слобода кретања је, како је додао, један од угаоних каменова Европске уније и отуд очекују од Косова и Србије да подстичу слободу кретања у региону.

       На питање новинара зашто каже да обе стране треба да се уздрже од једностраних потеза, кад је јасно да приштинске власти крше Бриселски договор, постигнут уз јемство ЕУ, Стано је узвратио да се већ много пута догодило да једна страна оптужује другу за кршење договора и да је отуд једино ваљано решење да се спор реши кроз дијалог.

       Замољен да објасни како гледа на тврдњу приштинских власти да је договор о регистарским таблицама истекао половином септембра и да се зато примењују нове мере, Стано је поновио да се за решење новонастале ситуације мора свакако мора искористити оквир дијалога Београд-Приштина да би се избегле ситуације попут ове сада на Косову.  

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари