Бомбашки напади у 15 ирачких градова: 46 погинулих и преко 200 рањених

СИНХРОНИЗОВАНА АКЦИЈА НА ДЕВЕТУ ГОДИШЊИЦУ

ВОЈНЕ АГРЕСИЈЕ САД И ЊИХОВИХ САВЕЗНИКА

  • Страхује се да би број жртава могао да буде још већи пошто су у неким екплозијама тела жртава буквално разнесена

        ИРАК је на девету годишњицу војне агресије САД и њихових савезника потресла серија екплозија у 15 градова широм земље у којима је погинуло најмање 46 лица док је више од 200 лакше или теже рањено.

        Екплозије су се готово у исто вријеме десиле у - Багдаду, Кербали, Киркуку, Самари, Рамадији, Хили - што потврђује да је то била синхронизована терористичка акција. Страхује се да би број жртава могао да буде још већи пошто су у неким екплозијама тела жртава буквално разнесена, испричали су очевици.

        Ово је најкрвавији терористички напад од 14. јануара ове године када је бомбаш-самоубица код Басре усмртио 53 лица.

        „Ове нападе је очигледно извела добро организована група. То је највјероватније покушај да се власти у Багдаду покаже да је слаба и рањива, проценили су експерти за безбедност.

        Бомабашка акција је изведена у време појачаних мера безбедности уочи самита земаља чланица Арапске лиге који ће бити одржан у главном граду Ирака 27-29 марта. После пуних 20 година, односно први пут након првог заливског рата.

        Ниједна терористичка група досад није преузела одговорност за нападе, мада се претпоставља да би иза тога могла да стоји Ал Каида.

        Полиција је потврдила да су у још неколико места пронађене експлозивне направе, али су биле благовремено неутралисане.

Сама бомбашка серија је почела синоћ, када је у провинцији Дијајла, у шест експлозија, страдало неколико лица.

        Председник ирачког парламента, Осама ал Нуџаифи, осудио је ове, како је рекао, бруталне нападе на Ирак. Ово је део напора Ал Каиде да угрози арапски самит, да изазове страх од насиља и разарања, нагласио је.

        Ирачка полиција тврди да је способна и опремљена да  обезбди учеснике самита, али упозорила да ће морати да евакуише један део Багдада.

        Ниједна терористичка група досад није преузела одговорност за бомбашке нападе.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари