Боко Харам опет диже у ваздух католичке цркве широм Нигерије

ДЕСЕТИНЕ МРТВИХ У СЕРИЈИ НАПАДА

НА ХРИШЋАНСКЕ ЦРКВЕ НА КАТОЛИЧКИ БОЖИЋ

  • Прво је одјекнула експлозија - у време божићне мисе - у католичкој цркви Свете Терезе у Мадали, 45 километара од Абуџе, где је погинуло 27 верника
  • Одговорноср за нападе преузела исламистичка секта Боко Харам која је само током 2011. убила 465 људи

         РАДИКАЛНА исламистичка организација Боко Харам - која је само током 2011. убила 465 људи - подметнула је у Нигерији бомбе у више католичких и протестантских цркава.

         Прво је одјекнула експлозија - у време божићне мисе -  у католичкој цркви Свете Терезе у Мадали, 45 километара од Абуџе, где је погинуло 27 верника. Само сат касније, много верника повређено у близини евангелистичке цркве у централном граду Џос, где је живот изгубио један полицајац. Убрзо су експлодирале две подметнуте у Јоби и једна у граду Гадаака на северу земље, али се број жртава још не зна.

         Ројтерс је јавио да истовремено на хиљаде агресивних омладинаца пали аутомобилске гуме на главном аутопуту који води из Абуџе ка нигеријском, претежно муслиманском, северу.

         А да полиција и војска покушавају да их растерају уз употребу сузавца, како би спречиле хаос.

         Радикална муслиманска секта Боко Харам жели да наметне ислам широм земље подељене између хришћана и муслимана. Одмах је објавила да преузима  одговорност за нападе.

         „Ми стојимо иза свих напада изведених током последњих сати. Наставићемо са новим нападима на северу земље“, изјавио је представник Боко Харама који се представио као Абул Куака.

         Шеф прес-службе Ватикана, Федерико Ломбарди, назвао је акције Боко Харама „новим изливом слепог и апсурдног насиља“.

         Нигеријски исламски терористи су се активирали након што је у мају 2010.на председничким изборима одржао хришћанин Џонатан Гудлак. Боко Харам тражи увођење шеријата у целој Нигерији и укидање западног световног образовања.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари