БГ и ЗГ за суђења - „по пребивалишту”, САРАЈЕВО - по „месту злочина”

Тадић и Јосиповић у клин, Комшић у плочу поводом даљих суђења за ратне злочине

         ЈAХОРИНA - Председник Србије Борис Тадић подржао је у петак на Јахорини иницијативу хрватског председника Иве Јосиповића да се процесуирање одговорних за ратне злочине олакша међудржавним споразумом који ће потписати ове две земље.

         БиХ поново неће ставити свој потпис на тај споразум, по којем ће се одговорни за злочине процесуирати у земљи у којој имају пребивалиште.

         По завршетку неформалног трилатералног састанка чланова Председништва БиХ Жељка Комшића, Небојше Радмановића и Бакира Изетбеговића и председника Хрватске и Србије, Тадић је рекао да Србија подржава и охрабрује позитивне кораке које на пољу правног процесуирања осумњичених за ратне злочине чини Хрватска.

         - Србија ће инсистирати да се и у будућности процесуирају ратни злочини, и зато се придружујемо иницијативи председника Јосиповића - рекао је Тадић, и позвао све државе у региону да у правним процесима одгонетну шта се дешавало за време ратова у бившој Југославији, кривце за злочине ставе иза решетака и допринесу помирењу.

         Јосиповић је рекао на прес-конференцији да би споразум о суђењу за ратне злочине према месту пребивалишта допринео ефикаснијем процесуирању, а истовремено би онемогућио политизовање случајева ратних злочина.

         Рекао је да ће Србија и Хрватска склопити билатерални споразум.

         Комшић је, међутим, признао да се БиХ није прикључила овој иницијативи јер не постоји јединствен став око тог питања.

         - То је посебно осетљиво питање у БиХ. Сматрам да је природно да се суди по месту извршења злочина - казао је Комшић и додао да БиХ са тужилаштвима Србије и Хрватске није потписала ни споразум о сарадњи у предметима ратних злочина јер нису биле "испоштоване процедуре".

 

Комшић против Јеремића

         Комшић је, иначе, поновио да неће подржати кандидатуру Вука Јеремића за председавајуће Генералном скупштином УН рекавши да "ничим није заслужио његово поверење".

         Тадић је рекао да би било најкорисније да се код одређених именовања и иницијатива обедине гласови свих земаља са простора југоисточне Европе.

         - Имам поверење у кандидатуру Јеремића- казао је Тадић.

 

Хрвати неравноправни

         Члан Председништва БиХ из РС Небојша Радмановић изјавио је да хрватски народ у БиХ није равноправан са остала два конститутивна народа.

         - Сви морамо да се залажемо да хрватски народ буде равноправан. Проблем је настао потписивањем Вашингтонског споразума 1994. године, а онда чувеном интервенцијом високог представника Волфганга Петрича којег су овде многи обожавали. Он је све пореметио и довео до тога да један конститутивни народ постане неравноправан - истакао је Радмановић одговарајући на питање хрватских новинара.

         Жељко Комшић је истакао да треба мењати Устав БиХ да би се постигла `функционална равноправност народа, али и свих појединаца`.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари