Берлин и Москва устали против америчких оптужби да Иран стоји иза напада на танкере

МИНИСТАРСТВО ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА РФ: САД ПРЕШЛЕ НА ИРАНОФОБСКЕ ПОЗИЦИЈЕ

* Шеф немачке дипломартије Хајко МАС: Амерички званични снимак, којим се поткрепљују оптужбе на рачун Ирана, није довољан да се закључи да је организатор напада Техеран

_____________________________________________________________________

         ЗВАНИЧНА Москва оптужила је Сједињене Државе да су прешле на иранофобске позиције.

         Министарство иностраних послова РФ је поводом напада на норвешки и јапански танкер у Оманском заливу саопштило:

         „Одлучно осуђујемо те нападе – ко год да их је организовао.  Недопустиво је да се било ко оптужује за тге нападе пре непристрасне међународне истраге“.

         Ово је била реакција на изјаву Доналда Трампа да иза напада на танкере стоји Иран. Дан раније је са истом оптужбом наступио амерички државни серкетар Мајк Помпео.

         Потпуно очекивано, шеф иранске дипломатије, Мохамад џавад Зариф, одбацио је америчке оптужбе. Навео је да је Вашингтон нападима на танкере желео да цдемонизује Иран, појача подривање његове економије и да торпедује посету Техерану јапанског премијера Шинзо Абеа.        

         Ставови Москве и Техерана потпуно су очекивани. Неочекиване су резерве Берлина поводом „танкерске кризе“.

         Шеф немачке дипломатије Хајко Мас потпуно отворено је рекао да амерички званични снимак, којим се поткрепљују оптужбе на рачун Ирана, није довољан да се закључи да Техеран стоји иза напада.

         „Видео није довољан. Наравно, можемо схватити шта нам се показује, али је мени то недовољно за коначну оцену онога што се догодило“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари