„Балванградски” има значење „сиров, динарски, углавном онај православни рурални у Босни”

ЛИНГВИСТА ЏЕВАД ЈАХИЋ НАПРАВИО „РЈЕЧНИК БОСАНСКОГ ЈЕЗИКА“ КОЈИ ЈЕ ВРЦАЛИШТЕ СРБОМРЖЊЕ

* Реч „четник" у „Рјечнику“ се описује као припадник „српске војске која је кроз историју починила велике злочине над бошњачким становништвом"

* Лингвиста Милош КОВАЧЕВИЋ: Школски речник „босанског“ језика Џевада Јахића, који обилује погрдним изразима и објашњењима на рачун Срба и православаца, показује да се у школству на систематски начин шири мржња. Везивати поједине појмове за Србе на Јахићев начин заправо значи изазивати мржњу према њима и не желети их ни као комшије, а камоли у истој држави

         ЏЕВАД Јахић, бх. лингвиста и професор, пре пет дана је представио „Рјечник босанског језика“ на којем је радио у последњих 15-ак година. Међутим, већ је изазвао реакције с обзиром на третирање појединих израза.

         Међу спорним речима је и ђикан који се у речнику тумачи као "сељачина, неотесани младић, обично православац брђанин, сточар, чобанин, босански православац четничког порекла који је генетски четник, уз навођење примера „поклаше нас ђикани".

         Израз „балванград" се веже уз насеља попут Сокоца, Хан Пијеска, Пала и Рогатице, док придев „балванградски" има значење „сиров, динарски, углавном онај православни рурални у Босни".

         Реч „четник" у речнику се описује као припадник „српске војске која је кроз историју починила велике злочине над бошњачким становништвом".

         У изјави за Н1, аутор „Рјечника босанског језика“ каже да није он измислио те речи.

         „Неко је запео за ријечи 'балванград' и 'балванградски' у смислу да је то увредљиво. Сваки рјечник има добар фонд ријечи које се називају пејоративи. Ријечи не измишља лексикограф већ само тумачи језички осјећај и компетенције изворног говорника. У рјечнику постоје ријечи као што су балија, балиндура, балинкуша... То су ријечи које постоје у језику и које имају пејоративно значење. Сада када извадите једну ријеч онда ћете од лексикографа направити 'онога који мрзи неки народ'. Медији раде свој посао, а наука свој".

         Он додаје да је јавност изманипулисана јер, како је казао, не разуме о чему се ради.

         „Не ради се о увредама, тенденцијама... Србијанска јавност је изманипулисана. Ради се о нормалном лексикографском послу у којем се дају ријечи које није измислио лексикограф већ су ријечи једног језика који се зове босански и које постоје у свијести босанског изворног говорника. Смијешно је и трагично што се код нас све догађа", казао је Јахић.

         Школски речник „босанског“ језика Џевада Јахића, који обилује погрдним изразима и објашњењима на рачун Срба и православаца, показује да се у школству на систематски начин шири мржња, сматра лингвиста Милош Ковачевић.

         Ковачевић је рекао да је у односу „босанских“ лингвиста и историчара познат својеврстан говор мржње према Србима и да се на тај начин „повампирује говор о Србима из времена Анте Старчевића, када су се у одредницама везаним за Србе бирале најпогрдније речи“.

         „Ово што ради Џевад Јахић још је горе, јер уместо одредница које подразумевају лексичко или денотативно значење он наводи конотативно и лично, којим хоће да поједине речи преведе на колективно национално бошњачко значење“, рекао је Ковачевић.

Према његовим речима, говорити о појединим појмовима и везивати их за Србе на тај начин заправо значи изазивати мржњу према њима и не желети их ни као комшије, а камоли у истој држави.

         „Ако се то на тај начин прави, а познато је како је забрањен Московљевићев речник због само једне дефиниције Хрвата и усташа, онда се заправо треба запитати зашто власти на нивоу БиХ траже неку врсту заједничког образовног система у којем би се распиривала мржња, уместо да се говори о научним ставовима“, рекао је Ковачевић.

         Он је додао да се у недостатку лингвистичких или научних аргумената мора прибегавати негативно емоционалном, при чему се на бошњачкој страни испољава негативна емпатија, посебно у ексклузивним публикацијама које су, како је навео, више намењене мржњи према Србима него љубави према властитом народу.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Поунавац's picture
Поунавац (није потврђен) 04:48 21.10.2015.

 • +26
Voting is closed.

Нема проблема! Него да ли у ријечнику има термина перигуз, балије, потурице, лојавац и сл. то су мало пежоративни називи за потурчене смрадове али су легитимни термини и треба да се наћу у ријечнику овог потурице.

Perun's picture
Perun 11:25 21.10.2015.

 • +18
Voting is closed.

BALKANSKI neizlečvi BOLESNIK
Bolesnik koji se zove „DRŽAVA“ Bosna i Hercegovina je degenerisan zametak koji bi po zakonima prirode bio mrtvo rodjeno "dete", zaživelo je samo zahvaljujući gluposti i perverznim interesima zločinačkih centara moći.
Degenerisano novorodjenče (BiH) je u komi od rodjenja i nikakve ga intervencije ne mogu spasti, nestanak ove veštačke TVORevine je SAMO pitanje vremena koje ističe kao pesak kroz rešetku.

I za kraj:
-NE POSTOJI BOŠNJACKI NAROD
-NE POSTOJI BOŠNJACKA NACIJA
-NE POSTOJI BOŠNJACKI JEZIK
-NE POSTOJI muslimansko PRAVO NA BILO KOJI DEO TERITORIJE BiH
(jer to pravo ogavne vekovne sluge okupatora nikada i nigde nisu imale)

Cika Sloba's picture
Cika Sloba (није потврђен) 05:26 21.10.2015.

 • +21
Voting is closed.

Ko je ovaj kreten od naucnika koji pokusava da pokvari srpski jezik?

Лазар's picture
Лазар (није потврђен) 07:26 21.10.2015.

 • +18
Voting is closed.

Са знанствене точке гледања, и сам наслов је споран. Права наука, без примеса политике, не познаје "босански" језик.

Adios Amigos's picture
Adios Amigos (није потврђен) 08:23 21.10.2015.

 • +7
Voting is closed.

Idijot.

Anonymous's picture
Anonymous (није потврђен) 08:56 21.10.2015.

 • +15
Voting is closed.

Опет провоцираш!

Па и код вас у Лијепој вашој постоје земљовиди,прометала, свесмјерници, зракомлати, мислим да је довољно и што си уопште коментарисао или је то, како би ви рекли, само пријавак.

Наравно, сада ћеш да кажеш како у овоме што сам навео нема ни једне речи која вређа србе, наравно да нема јер сте ви на мало већем нивоу (ступњу) како мржње према србима, тако и склони давању подршке (потпоре) оваквим босанчероским буквама.

co's picture
co (није потврђен) 08:26 21.10.2015.

 • +9
Voting is closed.

Nisam cetnik al kao da jesam.

mija's picture
mija (није потврђен) 08:29 21.10.2015.

 • +19
Voting is closed.

S obzirom da

U SREBRENICI NIJE BILO GENOCIDA,

što su svi bosanski muslimani sigurno znali, ali su ipak u glas sa svetskim medijima tovarili Srbima na ledja taj nepostojeći zločin, kako im se može verovati kad u budućnosti bilo šta napišu?

Ovu knjigu kao falsifikat i manipulaciju u političke svrhe legitimiše već sam njen naslov koji sadrži grubu naučnu neistinu da postoji bosanski jezik. Verovatno će knjiga i ludilo ispisano u njoj njima za nešto služiti, ali će u nauci ostati zabeležena kao sramota muslimanske etničke zajednice u Bosni.

Видра's picture
Видра (није потврђен) 23:22 21.10.2015.

 • +3
Voting is closed.

Мислим да хоће им послужити , прво овом бјеше професор ? Да обрише браду кад се кометине на крка а кад се усмере да кида лист по лист да се обрише! Остали тонови су за остале ! Довиђења браћо Четници догодине у Сарајеву на реци МИЉАЦКИ!!!

Видра's picture
Видра (није потврђен) 23:24 21.10.2015.

 • +2
Voting is closed.

Треба да стоји КРМЕТИНЕ !

Видра's picture
Видра (није потврђен) 23:27 21.10.2015.

 • +6
Voting is closed.

Ауто корекција , извините " кад се усере "!

Тихомир's picture
Тихомир (није потврђен) 10:12 21.10.2015.

 • +8
Voting is closed.

Ćuko, paćenik, plaćenik, jadnik, poturica, prekrštenik, jado, bijeda od čovjeka...
Piše riječnik za jezik koji je nastao prije, otprilike, da ne slažem, 10-15 godina.
Uz to, pravi i "naciju".
Zamisli, nacija "bošnjak" i zamisli pismo "bosansko", a pogotovo "bosanski" jezik.
Ima li to igdje na planeti Zemlji ?
Pričaju li amerikanci, australijanci, novo zelanđani i ostali, svojim (bosanskim) ili engleskim jezikom

Видра's picture
Видра (није потврђен) 23:32 21.10.2015.

 • +4
Voting is closed.

Тихомира само једну грешку имаш - прекрштењак - требало је да стоји потурчењак !!!

Anonymous's picture
Anonymous (није потврђен) 10:19 21.10.2015.

 • +9
Voting is closed.

Je** on mater svoju, onu koja ga je rodila. To je sve nas prokleti i odmetnuti nakot. I tako mora bizi dok se ne redi.

Горан1's picture
Горан1 (није потврђен) 10:26 21.10.2015.

 • +7
Voting is closed.

1) Од аутора се ничему другом и не треба надати. Ту нема ничег новог. Такве ставове Бошњаци (углавном бивши Срби) имају већ вековима.

2) Овај речник би требало дати на јавно изјашњавање ученим и часним лингвистима са српских универзитета и из САНУ, који још увек остају при ставу о једном језику и два равноправна писма Срба, Хрвата, Бошњака и Црногораца.

mija's picture
mija (није потврђен) 10:40 21.10.2015.

 • +11
Voting is closed.

Samo ne pominji SANU. Videli smo kakav ološ tamo sedi. Odsek za srpski jezik vodi italijanista Klajn koji se kao na autoritet za srpski jezik poziva na anglistu Bugarskog. Tuga naše nauke i katastrofa SANU.

Горан1's picture
Горан1 (није потврђен) 11:34 21.10.2015.

 • +4
Voting is closed.

Навео сам их, јер очекујем да ће рећи:"Да, то је наш заједнички језик!", као што су безброј пута учинили до сада.
Хрватски, бошњачки и црногорски лингвисти су бар поштенији у мржњи према Србима - отворено је испољавају, за сопствене, а не и српске паре.

miško's picture
miško (није потврђен) 10:59 21.10.2015.

 • +7
Voting is closed.

Iako je iz bosne mnogo je brate :). Kakvih se sve gluposti i prostakluka čovek nagleda ovde, pa nije teško poludeti sa ludacima oko sebe :) a tamo ih je MNOGO, previše da bi imali drugi put sem u propast, jer tamo upravo punom parom jezde tzv."bošnjaci", i ako misle da će ih arapi zadržati za pelcer samo zao što idu sa njima u džamiju gorko se varaju.

Anonymous's picture
Anonymous (није потврђен) 13:37 21.10.2015.

 • +5
Voting is closed.

Ta rec "Bosnjak" smisljena je od strane Turaka ,kako bi ismijali bivse Srbe iliti poturice ,a znaci tvrdoglav,GLUP,hahahahaaaa...ova BUDALETINA je samo dokaz da su Turci bili u pravu kad su im nadenuli takvo ime.

Anonymous's picture
Anonymous (није потврђен) 11:33 21.10.2015.

 • +7
Voting is closed.

Џеваде Јебо Ти Нос Гузицу.

дулебг's picture
дулебг 11:54 21.10.2015.

 • +5
Voting is closed.

Па нормално је јуначење наменски измишљених народа, чиме ће ако не ругањем? То је стари империјални рецепт за подизање самоуверења. Ако Запад можње да прича о Русима да су дивљи и заостали, зашто не би и екс-југословени о нама.

Код тих тема "заосталости" ја прво приупитам: ко је имао колико научника, уметника, политичара, војсковођа, ко је издао највише књига у последњих 1000 година?...

Чет Ник's picture
Чет Ник (није потврђен) 12:04 21.10.2015.

 • +7
Voting is closed.

Ћуј бона Џеве...
Е је бем га у рећник.
Пошто не постоји "босански" језик.

Горан К.'s picture
Горан К. (није потврђен) 12:43 21.10.2015.

 • +7
Voting is closed.

што вам смета што је човек записао оно што они мисле. да је код Срба памети и поштења, а понајвише одважности, па да напишу овако нешто, многе ствари им се не би понављале. дакле, овај аутор је написао одличан, поштен речник, у коме нам је саопштио шта о нама мисле.

mija's picture
mija (није потврђен) 12:59 21.10.2015.

 • +5
Voting is closed.

Mislim da je u njemu više onog što on propisuje da treba da misle o onama. Ali u pravu si. Neka misli ko šta hoće. Samo treba konstatovati da čovek nije naučnik i da voli da slaže.

Anonymous's picture
Anonymous (није потврђен) 13:42 21.10.2015.

 • +4
Voting is closed.

Meni je ponos da sam DJIKAN(CETNIK) ,a je li njemu ponos kad mi kazemo BALIJANDER,GLUPI BOSANAC,LOJAVAC,KOZOJEB,BALIJUSTINA,BALE,KRATKOKITI...

Papa Tamantije's picture
Papa Tamantije (није потврђен) 14:54 21.10.2015.

 • +6
Voting is closed.

Zivot ide dalje..tik-tak-tik-tak.....livadica, djibera ce biti i dalje!najgore je kad'ti kapu kroje krkani i kamenjarke!!!

Видра's picture
Видра (није потврђен) 23:43 21.10.2015.

 • +2
Voting is closed.

П.Тамантије @ , дао би ти десет плусева али не иде. :0) !

Додај коментар