Бајден: У Гази нема геноцида; Џонсон: Увешћемо санкције МКС ако буде гонио Нетањахуа

ПРАВИ АМЕРИ: МАСОВНО УБИЈАЊЕ ПАЛЕСТИНАЦА НИЈЕ, А ДЕСЕТ ПУТА МАЊЕ УБИЈЕНИХ БОШЊАКА ЈЕСТЕ „ГЕНОЦИД“

* Спикер доњег дома Конгреса САД Мајк ЏОНСОН: У одсуству лидерства из Беле куће, Конгрес САД разматра све могуће опције, укључујући санкције, да казни МКС и осигура да се његово руководство суочи са последицама ако реално изда налог против Нетањахуа

____________________________________________________________

          СЈЕДИЊЕНЕ Државе не сматрају геноцидом оно што се дешава у Појасу Газе и одбацују оптужбе главног тужиоца Међународног кривичног суда на рачун израелског руководства - изјавио је Џо Бајден.

          Имао је у виду намеру тужиоца МКС Карима Ахмада Кана да затражити хапшење три лидера Хамаса, Бењамина Нетанијахуа и израелског министра одбране Јоава Галанта због ратних злочина.

          Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је да захтев тужиоца МКС-а да се изда налог за хапшење Нетањахуа и Галанта угрожава рад на ослобађању талаца у Појасу Газе.

          Спикер Представничког дома Мајк Џонсон објавио је да амерички конгресмени разматрају увођење санкција Међународном кривичном суду (МКС) ако се изда налог за хапшење Нетањахуа и Галанта.

          Притом је оптужио МКС да планира кампању притиска на Израел и рекао да „у одсуству лидерства из Беле куће, Конгрес САД разматра све могуће опције, укључујући санкције, да казни МКС и осигура да се његово руководство суочи са последицама ако реално изда налог против Нетањахуа.

          Раније је Тел Авив саопштио да могуће издавање налога за хапшење од стране Међународног кривичног суда Нетањахуа и Галанта сматра „срамотним и лицемерним кораком у светским размерама“.

          Сам Нетањаху је оптужбу за злочине у Појасу Газе означио као апсурдне и лажне, усмереним против целог Израела.

           Оценио је да „управо тако изгледа нови антисемитизам“.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари