Бајден и `дубока држава` на чело ЦИА доводе екс-амбасадора у Москви Вилијема Бернса

БИО ЈЕ ТЕК ДРУДИ КАРИЈЕРНИ ДИПЛОМАТА КОЈИ ЈА ПОСТАО ЗАМЕНИК ДРЖАВНОГ СЕКРЕТАРА

* Џо БАЈДЕН: „Бернс и ја делимо становиште да обавештајне активности морају бити аполитичне и да посвећени обавештајци у служби наше нације заслужују захвалност и поштовање. Амбасадор Бернс ће знањем, способношћу расуђивања и ставовима допринети да се сучелимо са претњама и спречимо их и пре него што стигну до Америке. Амерички народ ће мирно спавати са Бернсом на челу ЦИА

* Ако прође процедуру у Сенату САД, Бернс ће бити први амерички дипломата на челу главне америчке шпијунске централе која се, поред обавештајног рада, бави и дестабилизацијом и свргавањем режима који нису по вољи онима који владају САД  и преко САД

* Као стипендиста Маршаловог фонда, Бернс је на Универзитету Оксфорд стекао звање доктора наука за међународне односе

______________________________________________

       ЏО Бајден је објавио да ће за директора Централне обавештајне агенције (ЦИА) предложити  бившег каријерног дипломату Вилијема Бернса иза којег је 33-годишња успешна каријера у Стејт департменту.

       Ако прође процедуру у Сенату САД, Бернс ће бити први амерички дипломата на челу главне америчке шпијунске централе која се, поред обавештајног рада, бави и дестабилизацијом и свргавањем режима који нису по вољи онима који владају САД  и преко САД.

       Бернс (64) је службовао као амбасадор у Русији (од 2005-те до 2008-ме) и Јордану. Говори руски и арапски. На високим положајима био је и кад су на власти у Белој кући били републиканци.

       Врхунац његове дипломатске каријере је положај заменика америчког државног секретара (од 2008-ме до 2011-те).

       Он је био тек други каријерни дипломата који се `попео` на тај положај јер су предност, по правилу, добијали они који су на њега долазили преко политике.

       Магазин „Атлантик“ Бернса је назвао „тајним оружјем америчке дипломатије“.

       Прошле године су изашли из штампе Бернсови мемоари под насловом „Тајни канал“ у којима је признао да је једно време организовбао тајне контакте са врхом Ирана.

       Бернс се 2003-ће изјаснио против инвазије САД на Ирак. Ту авантуру је назвао „непромишљено ружичастом“.

       Бернс се 2014. године повукао и преузео управљање Карнегијевом задужбином за међународни мир.

       Након превирања у Стејт департменту послије Трамповог доласка у Белу кућу, Бернс се био притајио неко време, али је прошле године у часопису Foreign Policy  и другде, објавио серију веома критичких чланака о политици Трампове администрације.

       Бајден је своју намеру образложио речима:

       "Бернс је дипломата за пример са вишедеценијским искуством у светској политици којим је чувао и сачувао нашу земљу. Он и ја делимо становиште да обавештајне активности морају бити аполитичне и да посвећени обавештајци у служби наше нације заслужују захвалност и поштовање. Амбасадор Бернс ће знањем, способношћу расуђивања и ставовима допринети да се сучелимо са претњама и спречимо их и пре него што стигну до Америке. Амерички народ ће мирно спавати са Бернсом на челу ЦИА".

       У вашингтонским кулоарима се нагађало да је Вилијем Бернс бити Бајденов кандидат за позицију државног секретара, али се уместо њега одлучио за Ентони Блинкена, бившег заменика државног секретара САД у администрацији Барака Обаме.

       Бернс је три пута награђиван председничким признањима за посебне заслуге и највишим цивилним одликовањима Пентагона и америчке обавештајне заједнице.

       Као стипендиста Маршаловог фонда, Бернс је на Универзитету Оксфорд стекао звање доктора наука за међународне односе.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари