Армија БиХ има само 15 исправних хеликоптера и ни један једини авион

ПИЛОТИ ЛЕТЕЛИ У ЈУГОСЛАВИЈИ,

А САД САМО ПРИМАЈУ ЛЕТАЧКИ ДОДАТАК

Живко Марјанац  

  • Оружане снаге БиХ располажу са укупно око 40 хеликоптера, као и још осам авиона типа „Галеб“ и „Орао“, али су они приземљени од почетка деведесетих и нису у летном стању
  • Пилоти авиона, којих је 12, иако не лете, примају летачки додатак од 175 до 250 евра, док је за пилоте хеликоптера тај додатак мањи

        БАЊАЛУКА, (ФоНет) - У Оружаним снагама Босне и Херцеговине, које имају само 15 исправних хеликоптера, ангажовано је 97 пилота, и сви они месечно добијају летачки додатак од 125 до 250 евра, иако многи уопште нису формацијски распоређени на места пилота нити уопште лете, објавиле су Независне новине.

        Оружане снаге БиХ располажу са око 40 хеликоптера, од којих је 15 исправно, као и још осам авиона типа „Галеб“ и „Орао“, али су они приземљени од почетка деведесетих и нису у летном стању.

        Пилоти авиона, којих је 12, иако не лете, примају летачки додатак од 175 до 250 евра, док је за пилоте хеликоптера тај додатак мањи.

        Заменик министра одбране БиХ Живко Марјанац изјавио је да држава нема новца да купи нове авионе, нити да плаћа њихово одржавање и да обучава пилоте.

        „У Правилнику о летачком додатку стоји да пилоти примају тај додатак чак и ако не лете и уколико нису својом кривицом спречени да лете. Не знам шта ти људи раде. Неки су преобучени за летење хеликоптерима. Логично би било да пилоти лете. Међутим, летелица нема“, рекао је он.

        Марјанац је објаснио да је процес реформе оружаних снага БиХ компликован и да пилоти нису могли бити отпуштени приликом уједињавања ентитетских војски.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари